Hogy jön ki a 400 ezer forint feletti bruttó átlagkereset?

HírKlikk 2020. szeptember 30. 15:33 2020. szept. 30. 15:33

Nem véletlenül távolodnak az adatok a mindennapi valóságérzékeléstől.

Júliusban a bruttó átlagkereset 401 ezer 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Legalábbis erről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva, az átlagkereset 413 ezer 360 forintra nőtt. Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 395 ezer 900, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 263 ezer 300 forint volt, mindkettő tíz százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Az állami hírügynökség arról ír, hogy a rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt – bruttó átlagkereset 376 ezer 300 forintra becsülhető júliusban, ez 10,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Azonban nem meglepő, ha sokak nem ezt érzik a mindennapokban, ugyanis a Népszava tájékoztat arról, hogy a KSH úgy teszi közzé az átlagkereseti adatokat, hogy az alacsonyabb fizetéseket nemes egyszerűséggel nem számolja bele. Ez azért van, mert a statisztika készítői a számításaikhoz csak az öt főnél nagyobb cégeket, vállalkozásokat, illetve a teljes munkaidőben dolgozók adatait veszik alapul, kihagyva így az átlagolásból több mint egymillió, vélhetően sokkal rosszabbul kereső munkavállalót.

Továbbá sem kerülnek be a számolásba, akik a járvány miatt részmunkaidőre kerültek.

Forrás: Népszava