Hogyan tűnt el Wallenberg Budapesten?

HírKlikk 2021. október 10. 11:40 2021. okt. 10. 11:40

„Itt egy szoba és rád vár... - Raoul Wallenberg története" címmel jelent meg egy új könyv a zsidók ezreit megmentő diplomatáról a svéd író-újságíró, Ingrid Carlberg tollából. A lenyűgöző részletességgel és tudományos alapossággal megírt műből megismerhetjük Wallenberg családját, gyerekkorát, fiatalságát, a Budapesten töltött hónapokat, az embermentőt, aki nem ismert lehetetlent.

A kötetben eddig nem látott részletességgel olvashatunk arról, hogyan tűnt el 1945. január 17-én Wallenberg, aki a Budapestet elfoglaló szovjetekkel akart tárgyalni – írta a könyvet ismertető Népszava. Képet kaphatunk arról, hogyan várták haza rokonai, az édesanyja, mit tett a világ Wallenberg megmentéséért, és mit tett – vagy inkább hogyan szalasztott el lehetőségeket – Svédország azért, hogy a több tízezer zsidó ember életét megmentő svéd követségi titkár élete ne tragédiával végződjön. 

Mint ismert, a Szovjetunió hosszú ideig azt állította, hogy nem tud semmit Wallenbergről, hogy bizonyára Budapest ostroma idején lelte halálát. „Hetvenhat év hazugság” – így foglalta össze a már említett könyvbemutatón Ingrid Carlberg a véleményét. Nos, bizonyosság ma sincs – és talán soha nem is lesz – arról, hogyan, milyen körülmények közt vesztette életét a hírhedt Ljubljanka börtön 7. számú foglya, Wallenberg. A börtönorvos jelentése szerint szívinfarktus okozta a halálát 1947. július 17-én, de persze nem biztos, hogy ez igaz, a legvalószínűbb, hogy meggyilkolták egy olyan rendszerben, ami hazugságokra épült.

„Talán Wallenberg optimizmusa, türelme, az, hogy ha emberek mentéséről volt szó, nem ismert lehetetlent – ez a legfontosabb, amit Wallenbergtől tanulhatunk” – mondta könyvének főszereplőjéről a szerző.

Forrás: Népszava