Hongkongban megkezdték a tankönyvek cenzúrázását

HírKlikk 2020. augusztus 19. 11:44 2020. aug. 19. 11:44

A hongkongi könyvkiadókat arra utasították, hogy szedjék ki a tankönyvekből a hatalom szétválasztása kifejezést.

A 444 a Guardian információi alapján arról számol be, hogy Hongkongban az oktatást szabályozó hatóság tavaly ajánlotta fel azt a lehetőséget a könyvkiadóknak, hogy felülvizsgálat céljából benyújthatják a tankönyveiket. Hat könyvkiadó önként be is nyújtotta, és erős cenzúrát kaptak válaszul. Ez nem annyira meglepő, mert Kína júniusban fogadta el az új nemzetbiztonsági törvényt, ami Hongkong függetlenségét hivatott felszámolni.

A most cenzúrázott könyvek között van olyan, amit az egyetemen használnak a liberális tanulmányok tantárgynál. A Kína-támogatók szerint, ezek a könyvek túl elfogultak voltak. Ennek köszönhetően, a felülvizsgálat során eltávolították a hatalom szétválasztása kifejezést, és plakátokat tartó tüntetőkről készült képek mellett, kiszedették a Lennon-fal illusztrációját is, ami a szólásszabadság és a béke jelképe. Legalább egy könyvhöz pedig egy olyan szövegrészt is hozzátoldottak, miszerint, ha a tüntetők törvényt sértenek, akkor jogilag elszámoltathatóvá válnak.

Cheung Yui Fai, a Szakmai Tanárok Szövetségének tagja szerint, a változtatott tankönyvek nem adnak valós képet, pedig azt szeretnék, ha a diákok megismernék a szociális problémákat, beleértve ebbe a kormánypárti és a kormánykritikus hangokat is.

Cheung szerint, azonban a könyvek további cenzúrája várható, ugyanis ezt a hat könyvet még a nemzetbiztonsági törvény meghozatala előtt vizsgálták felül, és nem annak szellemében.

Forrás: 444.hu