Honvédelmi anomáliák: botrányos látlelet a kormányzatról

HírKlikk 2020. augusztus 14. 12:42 2020. aug. 14. 12:42

Komoly beszerzési, szakmai és szervezeti problémák vannak a honvédségnél, amely szakszerűtlen beavatkozása révén a bajbajutott vértesszőlősi ejtőernyős fiatalember haláláért is felelős. Az MSZP kezdeményezi a honvédelmi bizottság haladéktalan összehívását.

Miközben a kormány tovább tömi a haverok zsebét honvédelmi sportlőterek építésével, addig a járvány közepén több mint 600.000 ember körzetében betöltetlenek a háziorvosi állások, hívta fel a figyelmet Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, a honvédelmi bizottság alelnöke csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„A saját nemzete többsége ellen folyamatosan harci retorikát folytató kormány fanatikusan tömi a honvédségét, miközben több százezer család ma Magyarországon nincs rendesen ellátva. (…) Magasztos cél, hogy sportoló nemzet legyünk, ám ezen közben 110 betöltetlen gyermekorvosi és 460 betöltetlen orvosi praxis van Magyarországon: 600.000 honfitársunknak nincs háziorvosa” – sorolta a megdöbbentő egészségügyi adatokat a szocialista politikus.

Elmondta, szerinte a mai Magyarországon már szinte „őrület”, hogy „minden hülyeségre” van pénz, míg például orvosi ellátásra nincs. „Azt látni, hogy van pénz, ám nem arra adja a jelenlegi kormány, amire kéne! A magyar szülők mintegy 100 százaléka boldogabb lenne, ha a gyerekét orvoshoz tudná vinni, semmint, hogy lövöldözni vigye. Józan ésszel nem lehet felfogni, hogy ezt a sorrendet ebben az országban miért nem lehet tartani, hiszen van itt még néhány probléma, ami előrébb való” – tette hozzá.

Mérlegelve a kormányzati költségeket és kiadásokat, Harangozó  a napokban bejelentett egymilliárd dolláros rakétabeszerzést is kommentálta. „Egy rakétavédelmi rendszert venni – elviekben ezzel nincs semmi bajom. Hogy miért kerül ennyibe, és egyáltalán milyen, ezt egy normális országban a parlamenti bizottságban előre látni kéne. Mindeközben Mike Pompeo, az USA külügyminisztere a napokban a térségben van, Szlovéniába, Szlovákiába, Csehországba, Lengyelországba látogat. Van annak szerintem egy üzenete, hogy egy egymilliárd dolláros rakétabeszerzés időpontjában nem teszi be a lábát Magyarországra. Lehet, hogy van némi köze ennek ahhoz, hogy a magyar kormány a fehérorosz ügyben nem nyilatkozik” – mondta az MSZP-s képviselő.

Végül az Országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöke még egy nagyon szomorú, a társadalmat tágabb értelemben is érintő botrányról is beszélt. Hangsúlyozta, szakmailag alaptalanul vonult ki a honvédség és okozott tragédiát a vértesszőlősi ejtőernyős balesetnél. Ez szintén olyan látlelet, amely a honvédelmi bizottság ülésének azonnali összehívását indokolja.

„Ennek az embernek itt kéne lennie köztünk, csupán egy fán ragadt, semmi baja nem volt, telefonált, hívta a barátait, majd a mentőket, ám a mentők és a katasztrófavédelem helyett, érthetetlenül a honvédség keveredett oda. Elvileg protokollok vannak, hogy kit, hogyan kell megmenteni. Van nekünk egy barlangi mentő speciális alakulatunk az országban, akik kifejezetten erre szakosodtak: nekik senki sem szólt. Ez a fiatalember attól halt meg, hogy egy olyan honvédségi helikoptert küldtek, amely rotorjának erejétől összetörtek a fák. Ezenkívül egy, a földön lévő mentőorvos is megsérült, és vérző fejjel vitték fel. Két okból kértük a bizottság összehívását, egyrészt azért, hogy kiderítsük, ki a felelős – ez jár a közvéleménynek és a családnak, ezt nem lehet elhazudni –, másrészt azért, hogy megtudjuk, miért nem az alkalmas szervet küldték oda: ez mindannyinknak fontos” – mutatott rá Harangozó Tamás.

Forrás: Hírklikk