Horn Gábor: 12 év után megteremtődött a lehetőség egy másik Magyarország építésére

Millei Ilona 2021. szeptember 20. 10:52 2021. szept. 20. 10:52

Az, hogy Orbán hét hónappal a választások előtt kvázi háborút hirdet, reflexió a sikeres előválasztásra. Az ellenzék valóban versenyhelyzetben van. Azzal, hogy megtette azokat az alapvető lépéseket, amik egyáltalán lehetővé tették az egy-központú Fidesz-világgal való szembenézést – az elmúlt 12 évben először – megteremtődött az esély annak leváltására is. A választók erre készen állnak. A gyurcsányozás mögött az van, hogy kell ellenség. Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője szerint ez most a saját választók harci kedvének növelésére alkalmas, de, nem hiszi, hogy a bizonytalanok megszólítására is az. És a ’22-es választás a bizonytalanokon fog múlni. S, hogy Orbánék elhiszik-e saját hazugságaikat? Orbán és körei kitaláltak egy hagymázas világot saját maguknak, és ennek a hitében próbálják meg ráerőszakolni a legnagyobb hazugságokat az országra. De valószínűleg ezeket már ők sem hiszik el.

– Az esztergomi frakcióülésen Orbán csatába hívta a tagokat, és kiadta a jelszavakat is. Ezeknek roppant leegyszerűsített  a mondandójuk, A lényeg: itt nem egy új baloldal készül kormányzásra, hanem a Gyurcsány-korszak akar visszatérni. „Karácsony a kirakatban, Gyurcsány emberei a kasszában” – Miért akarja ezzel Gyurcsányra leszűkíteni a kampányt? Lehet, hogy az egységes ellenzékkel nem tud mit kezdeni?

– Már önmagában az is elég rémisztő, hogy Orbánnak a politika és a politikai verseny hadviselés. Az is sok mindent megérne, hogy hét hónappal a választás előtt meghirdeti ezt a kvázi háborút. Nyilván ez reflexió az ebből a szempontból sikeresen működő előválasztásra. Hiszen az ellenzék most valóban versenyhelyzetben van, ahol a Fidesznek nincsen terepe. A gyurcsányozás mögött az van, hogy kell ellenség. Ilyen Brüsszel is, ami még működik kicsit. Sorost láthatóan levették a napirendről, mert úgy tűnik, az öreg jótevő nem működik már úgy mint ördög, és marad az itthon jól ismert, és a nagyon mélyből újra felálló politikus, Gyurcsány, mint ellenségkép. Megpróbálják ezt megépíteni. Azt nem tudom, hogy sikerülhet-e. A mostani időszakban a saját választók harci kedvének növelésére nyilván alkalmas, hogy a bizonytalanok megszólítására alkalmas-e, azt nem hiszem. És ez a választás a bizonytalanokon fog múlni. Emellett még van ez az eléggé „fölhúzott” homofób dolog, ami egy társadalmi csoport elleni kísérlet a gyűlöletkeltésre, ami szerintem biztos, hogy nem fog működni, mert nagyon sok az érintett Magyarországon. Még ha nem is úgy, hogy ő maga homoszexuális, hanem a családjában, ismerősei között van valaki. Én arra számítok, hogy idővel ezt a Fidesz el fogja engedni. És akkor marad Brüsszel és Gyurcsány.

– És a migránsok?

– A migráns-ügy akkor fog működni, ha ennek lesz bármiféle jele. Jelenleg a mindenféle riogatásokkal ellentétben, Afganisztánból nem indultak meg a tömegek Európa felé, bármennyire borzasztó, ami ott történik. Nem látom, hogy százezrek, milliók hagynák el az országukat. Akik elhagyják, azokat vagy befogadják, vagy nem. Magyarország is befogadott 150 menekültet, ha jól emlékszem.

– Három hónapra…

- Aztán majd meglátjuk a sorsukat szegényeknek. De mindenesetre ez a nyomás nincs, hacsak nem történik valami a világpolitikában, ami megnöveli ezt a fajta nyomást. Azt ők is látják, hogy kimerült ez a téma. Ezért került elő Gyurcsány. Még egyszer mondom, saját körben szerintem egy működő politika a harci kedv növeléséhez, film is készült az Orbán-klán környezetéből, nemsokára majd láthatjuk ezt a „fantasztikus” filmet erről. Már az előzetesét volt módunk megtekinteni. Ezt a gyurcsányozást a saját maguk szempontjából működő kísérletnek gondolom, de abban biztos vagyok, hogy 2022-re kevés lesz.  Szerintem ők sem ebben gondolkodnak.

– Hanem?

– Emellett van egy csomó jóléti kísérlet, hogyan lehet megvenni a választókat a fiataloktól kezdve a nyugdíjasokig. Azt sem tudjuk, ez mennyire működik, ahogy azt sem, mennyire engedi meg a gazdaság, hogy ez működjön.

– Meg nem is lehet annyi hazugság után működőképesnek mutatni valamit, amiről már tudjuk, hogy nem az. Hogy mást ne mondjak, ott van például a nyugdíjasok ügye…

– Hát, igen. Amire ők nem készültek, és nagyon nehezen tudják kezelni – egyébként bárkinek nehezen kezelhető politikai és gazdasági értelemben is –, az a növekvő infláció. Ez egy olyan elem lehet, ami önmagában is jelenthet egy komoly kihívást, és az ellenzéknek meg egy komoly lehetőséget, mert az emberek ezt a durva árnövekedést – különös tekintettel az élelmiszerek, a benzin árára – nehezen tolerálják. Mondhatják nekik, hogy milyen fantasztikusan teljesít ma a magyar gazdaság, és mennyire jól működnek a nyugdíjak, azt látják, hogy egyre kevesebbet tudnak a pénzükből vásárolni, vagy nem tudnak beülni egy étterembe a családdal. Igaz, eddig se nagyon tudtak, de azt remélték, hogy majd megtehetik, és ez most megint kezd eltűnni az árak emelkedésével.

– Miért egyszerűsödött le a Fidesz jelszóbázisa a végtelenül egyszerű és primitív e-mojis plakátok után a legfeljebb négy szavas, egyszerű mondatokra?

– A kampánykönyvekben az egy régi alapvetés, hogy beszélj úgy, amit egy 12 éves gyerek is megért, vagyis mindenkihez szólni kell. A Fidesz egy néppárt, nem egyféle értékrend, identitás vezényli, hanem széles társadalmi bázist próbál kialakítani a maga számára – nem is sikertelenül. Egy ilyen széles bázist hoz létre a maga számára, amiről látjuk, hogy a kevésbé képzett, iskolázatlan, információval kevésbé élő választópolgárok azok, akiket elér az egyszerű jelszóbázis. Nekik ezen a szinten kell beszélni, hogy mindenki megértse. Tehát az egyszerűség mögött a saját választói akarat kielégítése van. A legegyszerűbb üzeneteket a legkönnyebb feldolgozni, megérteni, ezt elégíti ki a politika, és kvázi lemond az értelmiségi,  a politikát inkább fogyasztóbb, gondolkodóbb, nem kívülről vezérelt szavazókról. Erről szól ez az egész NER-történet, ez a centrális politika. Van fölül egy megkérdőjelezhetetlen tekintély, Orbán Viktor, amit ő mond az úgy van, és ezeket nagyon egyszerű üzenetekkel kell átvinni, hogy ne is kelljen végiggondolni azokat. Ennek az erősen nacionalista, populista arculatnak mindig is sajátja volt. Ezt nem csak Magyarországon látjuk, hanem minden olyan pártnál, ami Európában ezzel kísérletezik. Ugyanezeket a könnyen érthető jelszavakat, az esetek jó részében ugyanazt a valamivel szembehelyezkedő, gyűlöletkeltő, befelé forduló, nacionalista politikát.

– Szerb Antal azt mondta: „Jól hazudni csak az tud, aki el is hiszi, amit hazudik.” Ma már Orbán és a Fidesz is elhiszi a saját hazugságait?

– Ez egy nagy kérdés nekem. Őszintén mondom. Engem foglalkoztat, hogy elhiszik-e azt a sok kirekesztő, gyűlöletkeltő hazugságot, amit mondanak. Azért nehéz ez, mert ők is együtt élnek azokkal a problémákkal, amiket aztán fölnagyítva próbálnak meg a gyűlölet tárgyává tenni. Nem tudom ezt megmondani. Szép, amit Szerb Antal mond, nem tudom, hogy így van-e. Szerintem vannak olyan dolgok, amiket elhisz maga Orbán is. Szerintem ő tényleg hiszi azt, hogy jót akar a nemzetének, és szerintem ez a lehető legrosszabb, rosszabb, mint jó barátom és harcostársam Magyar Bálint elképzelése, aki szerint a pénz az, ami ezt az egészet mozgatja. Azt gondolom, itt arról van szó, hogy Orbán és körei kitaláltak egy hagymázas világot saját maguknak, és ennek a hitében próbálják meg ráerőszakolni a legnagyobb hazugságokat az országra. Ezeket a hazugságokat valószínűleg már nem hiszik el. Például azt, hogy Gyurcsány Ferenc a fő ellenség, vagy azt, hogy a melegek bemennek az óvodákba, és meggyőzik a gyerekeket arról, hogy milyen jó melegnek lenni, és ettől még több lesz a homoszexuális. Ilyeneket azért remélem, hogy nem hisznek el, mint ahogy azt sem hiszik szerintem, hogy Brüsszel lenne a fő ellenség. Ezek valószínűleg jól kigondolt, és „a cél szentesíti az eszközt” című borzalmas komcsi dumával alátámasztott dolgok. Ez a legrosszabb szerintem. Ezek ilyenek. De azt, hogy van a nagy egész, és, hogy itt van egy erős Magyarország, ami akár bezárkózva is nemzetállamként lebeg minden fölött, és majd Európa utolsó bástyája lesz, ezt valószínűleg Orbán elhiszi. Ami elég rémisztő, mert ha elhiszi, akkor ez nem csak rá nézve komoly probléma, hanem mindannyiunkra nézve is az.

– Azt mondják, a hazugságra épített politika előbb-utóbb összeomlik. A Fidesz számára 12 évnyi hazudozás, mellébeszélés, az emberek becsapása után 2022-ben eljön ez a pillanat?

– Könnyű ilyet mondani, mert minden összeomlik egyszer. Önmagában az a tapasztalatunk, hogyha fiatalok vagyunk, és sokat fogunk élni, akkor megéljük, hogy összeomlik. De komolyra fordítva a szót, azt gondolom, az elmúlt 12 évben most lesz a legnagyobb esély erre azzal, hogy az ellenzék megtette azokat az alapvető lépéseket, amik egyáltalán lehetővé tették az egy központú Fidesz-világgal való szembenézést, annak a leváltását. Ez 2010 óta most történik meg először, a választók erre készen állnak. Előbb készen álltak, mint a pártok, de mára már azok is. Szerintem az előválasztás jól szolgálja ezt a folyamatot, láthatóan erőt ad az ellenzéknek, kommunikációs szempontból is teret foglal. Ilyen szempontból jó előkészítése lehet 2022-nek. A lehetőség megteremtődött. Az, hogy ezzel tudnak-e élni, alapvetően rajtunk – ellenzéki politikusokon és szavazókon – múlik, de múlik a külső környezeten is. Ebből a szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy mi lesz a német választás eredménye, nem mindegy az EU további sorsa, a világpolitika alakulása. Ez mind befolyásolni fogja a tavaszi magyar választásokat. Bizonyos dolgok nem rajtunk, nem a magyar viszonyokon múlnak, hanem a külső környezet alakulásán. Orbán számára alakulhatnak nagyon kedvezőtlenül is. Egy német szocdem-zöld kormány, és egy keményebb uniós fellépés – aminek egyébként a jeleit már látjuk most is –, beszoríthatja Orbánékat egy sokkal rosszabb helyzetbe akár gazdaságilag, akár értékrend és konfliktusok szempontjából. A Kínával szembeni erősödő amerikai, uniós fellépés a nagyon erősen keletbarát Orbánt beszoríthatja nehéz helyzetbe. Ezek kiszámíthatatlan tényezők, de az elmúlt 12 évben a lehetőség most teremtődik meg arra, hogy az Orbán-rendszerrel szemben egy másik világot kezdjünk el építeni.

Az interjút itt hallgathatja meg: