Horvát katonák települnek Székesfehérvárra

HírKlikk 2020. augusztus 12. 05:30 2020. aug. 12. 05:30

Denis Tretinjak lett a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka – írta a honvedelem.hu.

A cikk szerint, Denis Tretinjak korábban a Horvát Fegyveres Erők Parancsnokságának haderőtervezési főnöke volt.

A horvát vezérőrnagyot kedden Budapesten munkalátogatáson fogadta Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka. Az egyeztetésen a szervezet előtt álló feladatokról és az együttműködés kereteinek meghatározásáról volt szó.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy székesfehérvári központtal alakul meg a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division - Centre; HQ MND-C), amelynek feladata a térség stabilitásának megőrzése lesz, illetve konfliktus esetén, irányítja a műveleti tevékenységet. Horvátország és Magyarország a két „keretnemzet", amelyekhez a jövőben további NATO-országok is csatlakoznak.

A terv a megvalósítás szakaszába lépett. A parancsnokság horvát kontingensének első kilenc katonája – köztük Denis Tretinjak parancsnok – augusztus elején Székesfehérvárra érkezett.

A HQ MND-C így már nemzetközi katonai szervezetként folyatja tevékenységét, hogy majd elérje a NATO teljes műveleti képességét. A horvát kontingens további hat katonája augusztus közepén érkezik Magyarországra – írta a honvedelem.hu.

Forrás: MTI