Horváth András: irritálja az embereket, hogy a korábbi kis senkik milliárdos vagyonokra tesznek szert

HírKlikk 2021. június 15. 19:31 2021. jún. 15. 19:31

Az elmúlt években jelentősen fokozódott a hatalom arroganciája, egyre több sérelem van az emberekben. Azt látják, hogy a politikusok is bátrabbak lettek – mondta a KlikkTv-ben, Horváth András, aki részt vett korábban a NAV-leleplezési ügyben, majd korrupcióellenes szövetséget alapított, most pedig Hadházy Ákos független képviselő munkatársa.

„Egyre sűrűbben, mind többen, egyre komolyabb adatokkal keresnek meg bennünket. Van egyfajta olyan lecsapódás a társadalomban, hogy most már elég ebből, és látják, hogy mások is megkeresték Hadházy Ákost és akkor bátrabbá válnak. Folyamatosan jönnek disznóságokról szóló bejelentések” - mondta Horváth András a KlikkTv Tíz című műsorában.

A korábbi adóellenőr szerint a magyar ember semmivel nem toleránsabb a korrupcióval szemben, mint Romániában vagy Bulgáriában.

„Ha megnézzük, hogy miért bukott meg az előző kormány 2010-ben, akkor látni, hogy a vizitdíj, az őszödi beszéd, a BKV-ügy, de akár Sukoró is nagy szerepet játszott ebben. Ugyanígy lesz most is, most sem azért bukik a Fidesz-kormány, mert az ellenzéknek olyan a teljesítménye, hanem azért, mert elvesztették a türelmüket. Azt a fajta korrupciót, ami családokkal, barátokkal függ össze, őket hozzák helyzetbe, a korábbi kis senkik milliárdos és százmilliárdos vagyonokra tesznek szert. Ez irritálja az embereket, rettentően elegük van ebből a rezsimből, és ha most meglesz a technikai feltétele, hogy egy ellenzéki jelölt álljon szemben egy fideszes jelölttel, akkor valószínűleg meg fog történni a váltás is.”

Ha viszont olyan emberek kerülnek hatalomra egy kormányváltás után, akik a korrupció terén nem hitelesek, ezen a téren megbuktak, akkor nem várható tőlük változtatás, hiába beszélnek ezzel ellentétes dolgokról – fogalmazott Horváth András.

Hozzátette: az ügyészségnek kulcsszerepe van ebben, hiszen felügyeli a nyomozóhatóságot is. „2010 előtt azért tudott annyi ügy napvilágra kerülni, ami nagyrészt a Gyurcsány-kormány bukását is okozta, mert az ügyészség nem volt politikailag annyira lefogva, mint most. Tudtak önállóan nyomozni és el tudták vinni vádemelésig az ügyeket.”

Rámutatott: elszámoltatást követel minden párt, de ehhez hiteles politikusok kellenének, és az, hogy ne csak beszéljenek az átláthatóságról, és az ügyészség átszervezéséről, hanem azt tényleg valósítsák meg, ha hatalomra kerülnek.

Horváth András jelenlegi tényfeltáró munkájáról elmondta: vannak nyilvános adatbázisok, például a közbeszerzési, amiben sok minden benne van. Hozzátette, nem csak egy-egy ügyet figyel, hanem akár évekre visszamenően, és akkor már lehet látni bizonyos tendenciákat, hogy kik azok, akik rendszeresen részt vesznek benne és mi az a hálózat, amit kialakítottak. Ezt még kombinálni lehet egyéb adatbázisokkal, például a cégnyilvántartással.

Felhívta a figyelmet arra, hogy van ugyan még egy lehetőség, ahonnan tudnak közérdekű adatokat kikérni, de ennek 70 százaléka sikertelen, mert annyira eltitkolják az adatokat. Hozzátette: viszont sokszor kapnak olyan információkat a közérdekű adatkérés során, ami nincs benne a nyilvános adatbázisban és hozzá tudják tenni ahhoz a feltáró munkához, amit végeznek.