Horváth Csaba: egyetértek a közös gondolkodással, de legyen közös döntés is a végén

Millei Ilona 2021. október 20. 13:59 2021. okt. 20. 13:59

A koronavírus-járvány után a gazdasági növekedés fenntartása érdekében minden eddiginél fontosabb a közös gondolkodás az önkormányzatokkal – jelentette ki a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, Banai Péter Benő a keddtől csütörtökig mintegy 120 helyhatóság 350 munkatársának részvételével zajló szakmai seregszemlén. A gondolat szép, a baj csak az, hogy például Zugló, az ország 11. legnagyobb települése, nem is tudott róla. Horváth Csaba, Zugló polgármestere egyébként egyetért a közös gondolkodással, de azt mondja, akkor legyen közös döntés is a folyamat végén. Egyébként az ilyen típusú tanácskozás nem más, mint egy látványpékség. Bábszínház.

– Mi a véleménye a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára, Banai Péter Benő kijelentéséről, miszerint a koronavírus-járvány után a gazdasági növekedés fenntartása érdekében, minden eddiginél fontosabb a közös gondolkodás az önkormányzatokkal?

– A közös gondolkodás jegyében – de azt megelőzően is – azt tartanám a legfontosabbnak, hogy a kormány adja vissza az önkormányzatoknak azt a pénzt, amit elvont az elmúlt két évben a koronavírus-járványra való hivatkozással. Jóindulata jeleként, elsőként rögtön törölje el azt a rendelkezést, amivel a gépjárműadót elvette az önkormányzatoktól. Ez a gépjárműadó helyben maradó 40 százalékát jelenti, ami Zugló esetében évi 400 millió forint kiesést jelent. Csak ez az egy tétel. Ezenkívül a közös gondolkodás és teherviselés jegyében, szüntesse meg a szolidaritási adót, amit az önkormányzatoknak az államháztartásnak kell fizetniük. Ugyancsak a közös gondolkodás jegyében tegye átláthatóvá azokat a címzett támogatásokat, amelyeket jelenleg csak fideszes önkormányzatok kapnak.

– A keddtől csütörtökig mintegy 120 helyhatóság 350 munkatársának részvételével zajló szakmai seregszemlére Zugló önkormányzata is kapott meghívót?

– Zugló az országnak csak a 11. legnagyobb települése. Nem tudunk erről a seregszemléről.

– Ezek szerint, erre az ellenzéki vezetésű önkormányzatok meg sem voltak híva?

– Én ezt nem állítom. Csak azt mondom, hogy én, Magyarország 11. legnagyobb településének vezetőjeként, nem tudok erről az eseményről.

– Mégis, mintha valamiféle engedékenyebb hang jelent volna meg az önkormányzatokkal szemben ezen a tanácskozáson …

– Vagy leginkább azt jelenti, hogy jönnek a választások. De, ahogy mondtam, a gesztusoknak a minimuma az a három tétel, amit a beszélgetésünk elején fölsoroltam. A negyedik tételről tegyük hozzá: az iparűzési adó elengedéséről az önkormányzatok helyett nem a kormánynak kellene dönteni, hiszen az önkormányzati adóbevétel. Amikor a kormány arról határozott, hogy elengedi az iparűzési adó felét, az olyan volt, mintha az önkormányzatok arról döntenének, hogy a „világbajnok” magyar áfát hét százalékkal csökkentik, leviszik húsz százalékra. Ugyanazzal a morális jogosultsággal tehetnénk. Mert, ha valami igazán sújtja a gazdaságot és a vállalkozókat az a 27 százalékos áfa, meg a vásárlókat sújtó 27 százalékos áfa, mert a „nap végén” persze mi egyénenként megfizetjük azt. Nem véletlenül hívják az áfát a szegények adójának, azt a legalacsonyabb jövedelműek is megfizetik. Miközben még nagyon sok alapvető élelmiszer 27 százalékos áfás, és a napi bevásárlásoknál ez terheli az embereket leginkább.

– A tanácskozáson Banai Péter Benő azt mondta, megvannak a válságkezelés eredményei, és hozzátette, persze vannak még feladatok, látszik, milyen beruházások, fejlesztések szükségesek a magas gazdasági növekedés fenntartásához. Az eddigiekhez hasonlóan, ehhez elengedhetetlen közösen gondolkodni az önkormányzatokkal és fontos megosztani egymással a feladatokat, tapasztalatokat, előre mutató gondolatokat, javaslatokat…

– A válságkezelés eredményeihez csak annyit, az olyan „jól sikerült”, hogy sikerült az önkormányzatoktól elvett pénzből hiánypótló rendezvényként egy „remek” vadászati kiállítást lemenedzselnünk. A közös gondolkodásról pedig annyit, annak hiánya vezetett oda, hogy Zuglótól a kormány az elmúlt két évben összesen 6,7 milliárd forintot vont el. Én egyetértek a közös gondolkodással, de akkor ne csak az legyen, hanem legyen közös döntés is a folyamat végén. Egyébként pedig az egész nem más, mint egy látványpékség. Bábszínház. Nekem ez a problémám az ilyen típusú tanácskozásokkal. Mert amikor az önkormányzatok és az emberek akarata, szándéka ellenére volt ingyenes a parkolás, akkor volt olyan hely, ahol ez közlekedési problémákat okozott. Azt sem előzte meg semmilyen tanácskozás.

– Viszont most már a javaslatokat is várják. Ön mit javasolna?

– Én már tettem négy javaslatot. Szeretném, ha megtárgyalnák, mert se a járvány, se a válság nem múlt még el, de újabb hibákat ugyanazon az alapon el lehet követni. Ha a kormány az önkormányzatok megkérdezése nélkül, és a véleményük ellenében hoz intézkedéseket, akkor annak ilyen következményei lehetnek. Persze jó utólag beszélgetni róla, de jobb lenne, ha a kormány nem követné el még egyszer ezeket az egyébként önkormányzat-ellenes intézkedéseket.