Horváth Csaba: Meg fogom óvni a közbizalmat!

HírKlikk 2019. október 29. 06:41 2019. okt. 29. 06:41

Súlyos támadás érte a közbizalmat, ezért vonta vissza az alakuló zuglói önkormányzat szervezeti és működési szabályzat-tervezetét Horváth Csaba. A politikus hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában indokolta lépését.

Horváthot arról faggatták a műsorban, azért vonta-e vissza a tervezetet, mert megijedt vagy valami tényleg nem volt tiszta benne, ahogy a blog.atlatszo.hu állította egy több sajtóorgánum által átvett cikkben vasárnap.

„Teljesen tiszta volt. (…) Nem ijedtem meg” – jelentette ki Horváth. Ha azonban az állampolgárokat félre lehet vezetni, be lehet csapni egy ilyen támadással, akkor „meg kell nézni, hogyan lehet pontosítani néhány paragrafust, hogy akár a legrosszindulatúbb próbálkozásoknak a próbáját is kiállja” – indokolta a visszavonást.

A tervezet egyrészt az önkormányzati struktúrát, a bizottságok számát, létszámát és hasonlókat szabályozta volna, ami a polgármester hatásköre, másrészt a jegyző által rendezni kívánt problémákat, amik viszont nem tartoznak polgármesteri hatáskörbe.

Egy most induló önkormányzat alapokmányáról van szó, ami a testület teljes működését, mindennapjait szabályozza. Ahelyett, hogy módosító indítványokkal reparálta volna a javaslatot, a visszavonással „azt a látszatot szerettem volna elkerülni, hogy ez az alapokmány sérül és a közbizalom sérül” – mondta a polgármester.

„Legfontosabb a közbizalom. Én a közbizalom révén lettem Zugló polgármestere, ezt a közbizalmat bármi áron meg fogom óvni” – jelentette ki.

Amit a cikk fölvetett, nem volt igaz – húzta alá, hozzátéve: „teljes nonszensz”, „szemenszedett hazugság”, hogy a polgármester saját hatáskörben ingatlanokat értékesíthetne vagy vehetne.

Azért esett neki nagyon rosszul a felvetés, mert „engem az elmúlt 17 évben senki nem vádolt semmilyen korrupcióval és ennek oka van. Az én korrupciós indexem nulla” – mondta el, hozzátéve: elvárható lett volna, hogy az újságíró tartsa tiszteletben a saját etikai szabályait, és kérdezze meg őt is.

Botka László szegedi polgármester kilépéséről az MSZP-ből azt mondta: sajnálja a párt egyik legsikeresebb polgármesterének személyes döntését, hiszen „valamit nagyon jól csinál”, de ez érdemben nem befolyásolja az MSZP támogatását Botka felé.

„Természetesen maga mögött tudhatja az MSZP támogatását” – jelentette ki Horváth.

Forrás: Hírklikk