Horváth Gábor: fakulóban Joe Biden, Trump feljövőben

HírKlikk 2022. január 23. 19:15 2022. jan. 23. 19:15

Egy éve foglalhatta el az Egyesül Államok elnöki székét Joe Biden. Történt mindez két héttel a Capitolium „történelmi” lerohanása után. Az amerikai elnök azóta inkább negatív népszerűségi rekordokat döntöget. Az okokról a Népszava külpolitikai rovatvezetője beszélt a Klikk FM Politikai nagyító című műsorában.

Horváth Gábor egyetért azzal a megállapítással, hogy egy év elteltével, Joe Bidennek nincs sok oka az ünneplésre, mivel „nincs jó hangulata az országnak, így nyilván az elnöknek sem lehet”. Hiába fogadkozott beiktatási beszédében, hogy politikai reformokkal állítja helyre „a megsebzett amerikai demokráciát”, a próbálkozások nem váltották be a reményeket.

„Az amerikaiak ma megosztottabbak talán, mint valaha, és egy évvel a beiktatása után azt látjuk, nemhogy nem tűnt el Donald Trump a térképről, de nagyon úgy néz ki, hogy ő lesz a republikánus párt következő elnökjelöltje 2024-ben.”

A külpolitikai szakértő szerint a volt elnök hívei nemhogy elpuhultak volna, de egyre radikálisabb követeléseket fogalmaznak meg. A helyzetet jól jellemzi, hogy „egy őszi felmérés szerint, akik Trumpra szavaztak, azok többsége már azt sem tartaná kizártnak, hogy az állama kiváljon az Egyesült Államokból. Mint tudjuk, ez 150 éve polgárháborúhoz vezetett”. Trump hívei ugyanis úgy gondolják, ha nem sikerül keresztülvinni a szándékaikat a törvényhozás szintjén, akkor jobb lenne, ha Texas kiválna s így a világ hatodik legnagyobb gazdasága lenne, „bár akkor Kalifornia meg az ötödik...”

Ez természetesen abszurd mind politikailag, mind földrajzilag. Nem mellesleg, az Alkotmányuk is tiltja, de nem ez az igazi probléma, tette hozzá Horváth Gábor. A legnagyobb gond, hogy „minden államon belül ott vannak a törésvonalak. Vannak radikális jobboldali kiváláspártiak, illetve vannak liberálisok, akiknek a demokrácia megőrzése fontosabb, mint az, hogy egyes társadalmi vagy kulturális kérdésekben milyen döntés születik”.

Biden megválasztásában leginkább a kisebbségi szavazók játszottak kulcsszerepet, illetve az egyetemet végzettek és a nagyvárosok lakói. A demokraták radikális szárnya viszont nagyot csalódott, s fura mód, nem is annyira Biden eddigi tevékenységében, hanem a párt másik felében. „A feketék is csalódtak, bár igazán nincs miért, mert Biden tevékenységében minden rendben van – legalábbis a szavak szintjén. Megpróbálja a feketéket helyzetbe hozni, felzárkóztatni, de a helyzet nem kedvező”. A kialakult népszerűtlenség, amelyben nagy szerepe van a vírushelyzetnek és az inflációnak, jelenleg megbénítja a demokrata pártot – vélte az újságíró.

Arra a felvetésre, hogy az amerikai elnök az eltelt egy évben elkövetett-e komoly hibákat is, Horváth Gábor igennel válaszolt. Példaként említette Biden az elmúlt nyár elején tett kijelentését, hogy az Egyesült Államok függetlenítette magát, gyakorlatilag megszabadult a koronavírus-járványtól. „Ez egy elsietett és felelőtlen kijelentés volt, hiszen mint tudjuk, augusztusra újra belobbant egy hullám, most decemberben pedig egy újabb. Jelenleg negyedmillió ember kapja el naponta a fertőzést Amerikában, ami egy borzasztó helyzet.”

Forrás: Hírklikk