Horváth Ildikó: az ellátások száma nem csökkent lényegesen, inkább a formája változott meg

HírKlikk 2020. május 19. 15:30 2020. máj. 19. 15:30

A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás fejlesztésében, az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében – jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden, a családorvosok világnapja alkalmából, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta, ezen a napon a kormány köszönetet mond az alapellátásban dolgozó háziorvosoknak, akik helytálltak a koronavírus-járvány idején.

Hozzátette, a 65 év feletti orvosoknak külön megköszönik, hogy éltek a távkonzultáció lehetőségével, és így igyekeztek a lehető legjobbat nyújtani a betegeik számára.

„Meggyőződésem, hogy ez a munka, amit ők is elvégeztek és az a csapatmunka, amit sokan – fiatalabb kollégáik bevonásával – elvégeztek a betegeik érdekében, a betegeiknek nemcsak a koronavírus-fertőzéssel szembeni védettségét fokozta (...), hanem egyéb betegségeik megfelelő felismerését, és a krónikus betegségek megfelelő gyógyszerezését is biztosította" – fogalmazott.

Kiemelte, hogy minden adat azt mutatja, ez valóban sikerült, hiszen Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek a legjobb védettséget élvezték a koronavírus-járvánnyal szemben. Az elmúlt hetekben még az ismert halálokok miatt is kevesebben haltak meg az országban, mint az utóbbi tíz évben ilyenkor – fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva, Horváth Ildikó elmondta azt is, arra számít, hogy a távkonzultációt vagy az egyéb online megoldásokat használva, sok 65 év feletti háziorvos „benne marad majd a rendszerben".

Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális vezető a sajtótájékoztatón azt mondta, a statisztikai adatok is alátámasztják, hogy a betegek ellátása a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozó intézkedések ellenére, folyamatos volt.

Az ellátások száma nem csökkent lényegesen, inkább a formája változott meg – tette hozzá –, ugyanis a személyes, közvetlen betegellátás helyett, a távkonzultációk kerültek előtérbe.

A szakmai vezető is köszönetet mondott kollégáinak, azért, hogy mindenkinek sikerült megszerveznie ezt az átállást a praxisában; minden beteg megfelelő tájékoztatást kapott arról, hogy pontosan mi várható és miként érik el a szolgáltatásokat.

Kérdésre reagálva, azt mondta: a járvány pozitív hozadékának számít, hogy sokkal tervezhetőbbé vált a betegellátás, hiszen a páciensek szigorú előjegyzési rend alapján érkeztek a váróba, és ez a mai napig így van.

Forrás: MTI/Hírklikk