Huszonnégy új lovagot avattak Lajosmizsén - videó

HírKlikk 2021. szeptember 28. 04:45 2021. szept. 28. 04:45

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrendet 2005-ben avatták fel a Parlamentben, haláláig Benke László Oscar-díjas séf volt a nagymestere. A 15 éves évfordulót tavaly ünnepelték volna, de a járványhelyzet miatt ezt csak vasárnap tehették meg Lajosmizsén, első nagymesterük szülővárosában. Az ünnepi eseményen 24 új lovagot fogadott körébe a rend.

Az ünnepségen Basky András, Lajosmizse polgármestere köszöntötte a megjelent társrendek képviselőit és az avatandó novíciusokat és novíciákat. Garaczi János nagymester beszédét követően felavatta a rend új lovagjait.

Garaczi János a baon.hu tudósítása szerint elmondta, hogy a lovagrend tagjai olyan vendéglátással és turizmussal foglalkozó szakemberek lehetnek, akik a gasztronómiában vagy az idegenforgalomban – példaértékű szakmai életútjuk során – kiemelkedőt alkottak.

Az alapítók szándéka szerint a rend óvja az egyetemes és a magyar vendéglátás értékeit, nemes hagyományait, a vendéglátás és a gasztronómiában alkalmazott, tudományos, technikai és technológiai módszereinek továbbfejlesztését támogatja és elősegíti azok alkalmazását a mindennapok gyakorlatában.

A lovagrend feladatának vállalta, hogy évente egy alkalommal elismerést és jutalmat adjon a gasztronómia és idegenforgalom területén és a gasztronómiáért tevékenykedő szakembereknek Szerepet tölt be az ifjúság nevelésében és a gasztronómia iskolai oktatásában tanfolyamokkal, képzésekkel, kurzusokkal vesz részt, kapcsolatot tart a határon túli magyarokkal a gasztronómiai hagyományok megőrzéséért. Célja hogy hagyományaink ápolásával, történelmi étkezési kultúránkat megőrizze, továbbadja és példát mutasson a jövő nemzedékének.

Forrás: baon.hu