HVG-címlapok: a Fidesz háborúja a nyilvánosság ellen

FSP 2019. április 26. 05:06 2019. ápr. 26. 05:06

„Körbejárta” a HVG azokat a hirdetőoszlopokat, amelyeken korábban a hetilap címlapjai szoktak megjelenni. A múlt héten már nem jelenhettek meg a legendás címlapok a MahirCityposter hirdetőoszlopain, mert utóbbi cég váratlanul, indoklás nélkül felmondta a kiadóval kötött szerződést. Nagyon tudatlannak – mondjuk így: hülyének - kell lenni ahhoz, hogy a HVG-címlapok hirdetésének visszamondása mögött ne fedezzük föl a politikai szándékot. Ez a politikai szándék pedig nem más, mint a nyilvánosság szűkítése, a kritikai hangok elnémítása.

A HVG-t nem tudja bezárni a kormány, mint a Népszabadságot, de ellehetetleníteni igen. Két és fél évvel ezelőtt, a Népszabadság puccsszerű bezárásakor Bayer Zsolt azt írta a Magyar Hírlapban, hogy „a Népszabadsággal a Kádár-rendszer egyik legutolsó, legaljasabb műhelye tűnik el talán örökre”, a bezárt napilap olvasóit pedig rohadt, tetves komcsiknak nevezte, akiknek majd „szét kell cseszni” a fejét.

Akkor még nem tudtuk, mert Gulyás Gergely csak az idén közölte velünk, hogy a morális fölény a jobboldali újságírók oldalán áll. Az viszont már 2016 őszén is látható volt, hogy a Népszabadság eltüntetésével a nyilvánosság szenvedett vereséget. Más szavakkal: a tájékozódáshoz való jog, a demokrácia sínylette meg ezt a gazemberséget. Ugyanezt tennék, ha tehetnék a hatalom mai urai a HVG-vel, és a többi, a kormánnyal szemben kritikus sajtótermékkel. Mert ha még annyi nyilvánosság sem volna, mint amennyi most van, akkor Rogán Antal újból utazhatna helikopteren, Matolcsy Görgy is gond nélkül kistafírozhatná a – később feleségül vett - kedvesét, valamint annak családját, a magyar emberek a bezárt, vagy ellehetetlenített lapokból már nem szerezhetnének erről tudomást. És Mészáros Lőrinc is kedvére gyarapíthatná a vagyonát, még a mostaninál is számolatlanabbul és ellenőrizetlenebbül, mert már a látszatra sem kellene adnia, Garancsi István, a miniszterelnök kötélbarátja is gazdagodhatna, látástól vakolásig, Orbán Viktor pedig annyit repkedhetne magángépen, amennyit csak akar, nem tudná meg senki.

Erről szól a kritikus hangok elnémítása. Hogy a Fidesz-kormány szétlophassa az országot. Már csak néhány lapot kell elhallgattatni, és a magyar emberek ezt sem fogják megtudni a sajtóból. Egyszer persze majd biztosan feltűnik nekik, hogy nem maradt semmijük, mert amijük volt, az a hatalom mai urainak a zsebébe vándorolt. 

Akkor majd nagyon mérgesek lesznek a magyar emberek. Égzengés lesz és földindulás, és akkor nemcsak Orbán Viktornak, de még Bayer Zsoltnak sem lesz jó lenni.