Idén is azonnal összeomlott a rendszer a pályázók rohama alatt

HírKlikk 2021. június 16. 07:06 2021. jún. 16. 07:06

Lassan állandóvá válik a pályázatok lebonyolítására létrehozott honlapok összeomlása. Ezúttal az elektromos autót vásárlókat érhette kellemetlen meglepetés. A mostani eset azonban már nemcsak a szokásos bosszúságot, hanem egyenesen anyagi kárt is okozhatott a pórul járt kérelmezőknek.

Dr. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese írásbeli kérdéssel fordult az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz a történtek ügyében. A szocialisták alelnökeként is dolgozó politikus úgy fogalmazott, hogy bár az intézkedés minden bizonnyal nagy segítséget jelent több magyar család számára, sokan mégsem örülhettek a lehetőségnek. A korábbi évekhez hasonlóan, ugyanis a pályázás informatikai hátterét biztosító rendszer ezúttal sem bírta az igénylők rohamát és a megnyílást követően, szinte azonnal össze is omlott.

Az országgyűlési képviselő örömtelinek nevezte, hogy a magyar családok megsegítésére szánt összeg ezzel együtt is gazdára talált. Elfogadhatatlannak tartja azonban, hogy sokan maradhattak le önhibájukon kívül az akcióról. Az esettel foglalkozó sajtóhírek szerint például a pályázni szándékozók többek között egy virtuális várószobába kényszerültek, vagy olyan visszajelzéssel szembesültek, hogy a pályázat három napja lezárult, esetleg belépni sem tudtak a rendszerbe. Mindeközben a pályázatot lebonyolító nonprofit kft. telefonszámai foglaltak vagy egyszerűen nem kapcsolhatóak voltak, így a pályázók teljesen magukra maradtak.

Az MSZP politikusa szerint a nyilvánvaló csalódáson kívül, konkrét anyagi kárral is számolhatnak azok, akik a már megrendelt elektromos gépjárművük megvásárlását a pályázaton történő részvételre építették. Mivel az érintettek a pályázat kiírási feltételeinek maradéktalanul megfeleltek, így teljes joggal számítottak arra a pénzre, amihez most mégsem juthattak hozzá. A híradások szerint, például volt olyan pályázó is, aki azért maradt le a lehetőségről, mert a rendszer nem engedte kiválasztani azt az autókereskedést, amelynél az autót megrendelte, sőt, már az előleget is kifizette.

Az eset azért is feltűnő, mert valóban nem először fordult elő, hogy a hasonló internetes oldalak nem bírják a terhelést. Emlékezhetünk, hogy tavaly például a fásítási program keretében ültethető fák vagy a kijárási korlátozás kapcsán kibocsátott munkáltatói igazolás igénylését szolgáló oldal mondta fel a szolgálatot, idén pedig a koronavírus elleni Pfizer-Biontech védőoltás honlapja omlott össze látványosan a tavasz folyamán.

Gurmai Zita a tárca válaszát sürgeti annak tisztázása kapcsán, hogy mi vezetett az áldatlan állapothoz és mit tesz a minisztérium a helyzet megoldása érdekében.