Idén sem lesz klíma a 3-as metrón

HírKlikk 2020. július 22. 15:21 2020. júl. 22. 15:21

Ezt a nyarat is bizonyosan légkondiconáló nélkül kell átvészelni a hármas metró újragyártott, de nem klimatizált kocsijaiban.

A Népszava kérdésére ugyanis a BKV azt válaszolta, hogy az összes szerelvény klimatizálása idén nyáron nem kivitelezhető. A BKV részben a járványügyi helyzettel indokolta a klimatizálás elmaradását. Azt közölte, hogy „ugyan mindent megtesz a metrókocsik légkondicionálásának érdekében, de az már bizonyos, hogy idén nyáron minden feltétel teljesülése esetén is maximum a prototípus kocsikon lehet megvalósítani a klimatizálást. Ez hat kocsit jelent a 222-ből."

A BKV a gyártó hozzájárulására vár, mivel a berendezések beszerelésének komoly garanciális vonzata van. Ha átalakítják a szerelvényeket, akkor az amúgy 30 éves garancia elveszne.

A lap emlékeztet rá: 2016 és 2018 között 69 milliárd forintba kerültek a felújítás címszóval lényegében újragyártott szerelvények, de az akkori városvezetés – Tarlós István főpolgármester alatt – takarékossági okból nem szereltetett be klímákat a metrószerelvényekbe.

Az átépítést az is nehezíti, hogy a kormány intézkedései a fővárosi önkormányzattól is súlyos pénzeket vontak el (súlyadó elvonása, ingyenes parkolás), és a koronavírus-járvány miatt, a cégek befizetései is elmaradnak a korábbi tervektől.

Forrás: Népszava