Idő előtt elfogyhat a Pfizer Magyarországon

HírKlikk 2021. december 19. 16:03 2021. dec. 19. 16:03

Még azelőtt elfogyhat a Pfizer Magyarországon, hogy az új beszerzés ideér – írja a G7 portál. A részletesen, adatokkal, grafikonokkal és sok-sok kormányzati és egyéb idézettel illusztrált cikk emlékeztet arra, hogy a magyar kormány maga lépett ki a közös uniós Pfizer-beszerzésből, hogy utána „visszakuncsorogja” magát, ám még most is – szóban legalábbis – kitart az előző álláspontja mellett. Ebből a szempontból kapóra jöhet számára az Omikron.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb adatsora szerint jelenleg Magyarországon 2,58 millió Pfizer védőoltás lehet raktáron (a gyermekadagok nélkül), ennyi azonban valójában már biztosan nincs – írja  G7. Levezetésében megjegyzi: egyrészt nem tudjuk, hogy a korábban Csehországnak több körben kölcsönadott 340 950 adag Pfizert már visszakapta-e Magyarország (azzal számoltak, hogy igen), ám van ennél is lényegesebb tényező. 

Az ECDC a beadott oltások számában 335 ezerrel le van maradva a magyar adatközléshez képest. Bár ez utóbbi nem tartalmazza a vakcinánkénti megoszlást, de az ECDC adatsoraiból  kiderül (s le lehet vezetni), hogy melyik vakcinából mennyit adtak be Magyarországon. Eszerint – mint az elemzés levezeti – az jön ki, hogy már csak 2,3 millió adag körül lehet a magyar Pfizer-készlet a 12 évnél fiatalabbaknak való dózisok nélkül.  

Ez persze még mindig nem kevés, és mivel a háromszor beoltottak száma már meghaladja a 3 milliót, szigorúan matematikai alapon (4-5 millió háromszor beoltottnál) elég is lehet akár a meglévő készlet – mutat rá a cikk, megjegyezve azonban, hogy elképzelhető módon 5 milliónál is többen kérik majd a harmadik oltást, miközben valamennyivel nyilvánvalóan az első és második oltások száma is gyarapodni fog, és nem csak a gyerekek miatt. 

S itt beléphet az Omikron-hatás: a koronavírus ezen változata ellen ugyanis különösen fontos a harmadik oltás, akik pedig ezt már nyáron beadatták, könnyen lehet, hogy negyedik oltásra is szükségük lesz (ahogy Izraelben már vizsgálják is). „Ha viszont a harmadik oltások száma megközelíti a hatmilliót, a fenti arányok alapján és az omikronos beszerzés nélkül a Pfizer elfogyásával fog szembesülni a kormány, ráadásul nem sokkal a választások előtt”. A kormány ebben az esetben bizonyára rendelne – az Omikronra mutogatva – új Pfizert, s bár Karikó Katalin szerint akár egy hónap alatt is el lehet készíteni az Omikron elleni oltóanyagot, az Európai Bizottsággal kötött szerződés szerint erre száz napja lesz a Biotech-nek és a Pfizernek. Ha az Európai Gyógyszerügynökség részben a fejlesztéssel párhuzamosan végzi is az engedélyezést, valamennyi plusz idő akkor is kell erre, valamint természetesen a gyártásra és kiszállításra is.

„Ez egyrészt azzal jár, hogy az egyes országokban már zajló, máshol közeledő, Omikron által okozott fertőzési hullám leküzdésében a megújított vakcina még nemigen segíthet” – mutat rá a cikk. Amely hozzáteszi: „másrészt azt jelenti, hogy ha továbbra is lendületes és nagyjából változatlan összetételű lesz idehaza a harmadik oltások beadása, akkor a felnőtteknek való készlet még kifogyhat azelőtt, hogy ideérne a megújított vakcina első szállítmánya”.

 

Forrás: Hírklikk