Ifjú polgárőr-centrumokat alakítanának a magyar középiskolákban

HírKlikk 2021. április 27. 05:30 2021. ápr. 27. 05:30

A polgárőrség elmúlt három évtizedének legnagyobb eredménye, hogy 2011 óta köztestületként működhet az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) – nyilatkozta a szövetség elnöke a szervezet harminc éves fennállásának alkalmából az MTI-nek hétfőn.

Túrós András felidézte: egy 2011-es törvény a civil rendfenttartás területén monopol helyzetbe hozta az OPSZ-t, egyben biztosította költségvetési támogatását. Miközben 2011 előtt 50-150 millió forintnyi állami támogatást kaptak évente, azóta évi egymilliárd forint támogatásban részesül a szervezet, ami biztosítja a tervezhető működést – tette hozzá.

Túrós András büszke a polgárőrségnél az elmúlt négy-öt évben végrehajtott technikai fejlesztésekre. A többi között 700 – a kormány által biztosított pályázatok nyomán beszerzett – új, illetve több száz, a rendőrségtől kapott használt autó segíti a polgárőr egyesületek tevékenységét. Szintén kormányzati pályázatok révén, 300 segédmotort, ezer kerékpárt szereztek be, illetve 1500 rádióval gyarapodtak.

Ugyancsak büszke arra – folytatta az elnök –, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen létrehozták a polgárőr vezetők felkészítésére szolgáló akadémiát, illetve már négy éve működik az OPSZ határőrtagozata, így a polgárőrség kiveszi a részét a migráció elleni küzdelemből is.

Az elmúlt évtől az OPSZ harcot hirdetett a környezet védelméért, illetve aktívan kiveszi a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből; az elmúlt évben kétmillió munkaórában segítették az egészségügyi dolgozók és a hatóságok munkáját, ügyeltek a járványügyi szabályok betartására – sorolta.

A jövő egyik legfontosabb feladatának Túrós András a fiatalítást nevezte, azt, hogy legalább 10 ezer 18 éves fiatal csatlakozzon az egyesületekhez.

Ennek érdekében ifjú polgárőr-centrumokat kívánnak kialakítani középiskolákban, továbbá a polgárőrképzés magasabb szintjének eléréséért új tananyagok készülnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – ismertette. Szintén a jövő egyik fontos céljaként említette az informatikai fejlesztést, ezen belül egy belső infokommunikációs rendszer kialakítását.

Az elnök felidézte, hogy harminc éve, az Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitány kezdeményezésére vette fel az Országos Polgárőr Szövetség nevet. Majd a szervezet a rendszerváltás egyik „sikertermékévé" vált – mondta.

Miközben a kezdetekkor 220 egyesület működött országszerte, ma már mintegy 2000 egyesületben 65 ezer polgárőr tevékenységét fogja össze az OPSZ.

A polgárőrök évente mintegy 7 millió szolgálati órát teljesítenek. Azt a cél tűzték maguk elé, hogy elérjék az évi 10 millió szolgálati órát – fűzte hozzá Túrós András.  

Emlékeztetett arra is, hogy a szervezet első elnökévé Kopácsi Sándort, az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás alakját választották, aki angolszász bűnmegelőzési tapasztalatokkal rendelkezett, egyben személye garanciát jelentetett a polgárőrség politikamentes működésére.

Forrás: MTI