Igaz az, ami a populista vezér hatalmi érdekeit szolgálja

HírKlikk 2019. március 22. 16:35 2019. márc. 22. 16:35

Orbán Viktor hívei számára győztesként tért haza Brüsszelből, az Európai Néppárt tanácskozásáról, ahol felfüggesztették a Fidesz tagságát a pártcsaládban. A hívek ezt önzetlen áldozatként értékelik, hiszen a jobboldali populista már brüsszeli sajtóértekezletén világossá tette, hogy a Fidesz mintegy magát függesztette fel a néppártból.

A kormánypárti média csütörtökön diadalról szóló üzeneteket kürtölt - írta Gregor Mayer, a Der Standard tudósítója, és erre több példát is felhozott. Megállapította: Orbán ezzel a mutatvánnyal pragmatikus. Egyrészt az EU Magyarországon nagyon népszerű, még a Fidesz-hívek körében is mintegy fele-fele a támogatók és az ellenfelek aránya. Az ENP-vel való konfliktus sok szavazó szemében az EU és Orbán közötti viszálynak tűnt - ez is a kormány gátlástalan unió-ellenes propagandájának köszönhető -, és a szakítás megakadályozásával Orbán a választói jelentős szegmensére van tekintettel. Másrészt a kormánypárti média már a tanácskozás előtt követelte, hogy Orbán vessen véget a „méltatlan színjátéknak”, és lépjen ki. Az ENP szerintük úgyis eltávolodott keresztény és konzervatív gyökereitől, és kripto-baloldali, kripto-liberális pártok gyülekezetévé vált. 

Idézte a Magyar Nemzetet, az Orbán-kormány tulajdonképpeni szócsövét, amely arról írt, hogy nincs értelme az ENP-ben maradni, és hogy Orbán az elkészült kilépési nyilatkozatot nem semmisítette meg, de Mayer szerint kizárt dolog, hogy a saját pártlapja ellentmondjon Orbánnak. Orbánnak ki kell szolgálnia a szavazói EU- és ENP-ellenes szegmensét is. Egyébként a szerző szerint a modern populizmus egyik jellemzője, hogy semmi sem biztos: ma ez, holnap az érvényes, igaz lehet bármi, és annak az ellenkezője is. A populisták tényektől megtisztított, látszólag logikátlan univerzumában az „igazság” meta-szinten nyilvánul meg: igaz az, ami a populista vezér hatalmi érdekeit szolgálja.  „Vagy ahogyan egy nyugdíjas korú járókelő mondta a 24.hu portálnak, amikor az utcán megkérdezték: „Győztek. Akkor is győznek, amikor veszítenek”.

Forrás: Hírklikk