Igazságosan rendezné a devizahitelesek ügyét az LMP

HírKlikk 2019. április 2. 16:28 2019. ápr. 2. 16:28

Az LMP az összes devizahitel újraszámolását kezdeményezi rögzített, 180 forintos svájci frank árfolyamon. Az erről szóló törvénymódosító javaslatukat Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes ismertette keddi sajtótájékoztatóján.

 A politikus kijelentette: előterjesztésük, amelynek kidolgozásakor figyelembe vették az Európai Unió Bíróságának szeptemberi és márciusi döntését, igazságosan rendezné a devizahitelesek ügyét. Emlékeztetett: előbbi a bankok szigorú tájékoztatási kötelezettségét mondta ki az árfolyamváltozást érintően, míg utóbbi szerint a hatályos magyar törvények az európai szabályokba ütköznek. 

Kifogásolta, hogy zajlanak a kilakoltatások, miközben a kormány megoldottnak tekinti a kérdést. 

Az LMP kezdeményezése először a felmondott és végrehajtás alatt álló hiteleket érintené, majd azok kerülnének sorra, akiknek 30 napot meghaladó tartozásuk van. Az újraszámolás a folyó szerződésekre, de a már lezártakra is vonatkozna. Csárdi Antal kijelentette: a magyar társadalom minden érintett tagja joggal kaphat vissza forintmilliókat.

Kérdésre elmondta: a bankrendszer stabilitását nem veszélyeztetné a kifizetés, azt ugyanis a pénzintézetek jövedelmezőségét figyelembe véve 4-6 év alatt bonyolítanák le. 

A politikus kijelentette: a Fidesz-KDNP-nek el kell döntenie, hogy az emberek mellé áll, vagy az úgynevezett EBRD-paktum melle. Eszerint a kormány nem hoz olyan döntés, amely veszélybe sodorja a bankrendszer profitabilitását - idézte fel. 

Csárdi Antal kérdésre válaszolva megkésettnek ítélte a Liberálisok kezdeményezését a közös ellenzéki európai parlamenti lista állítására, hiszen számos párt már az első pillanatban deklarálta az önálló indulását.

Hozzátette ugyanakkor: az LMP minden olyan kezdeményezést érdemben megfontol, amely hatékonyabbá teheti Magyarország képviseletét az unióban.

Forrás: MTI/Hírklikk