Igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés kiszámítását és elosztását

HírKlikk 2020. november 28. 15:00 2020. nov. 28. 15:00

Igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés kiszámítását és annak elosztását is – írta közösségi oldalán Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szombaton.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: fel kell zárkóztatni az alacsony összegű nyugdíjakat és csökkenteni kell a nyugdíjas társadalomban évről-évre növekvő különbségeket. Ezért vegyes indexálás szerint kiszámított nyugdíjemelést és ennek – átmeneti időre – azonos összegben történő elosztását kéri az MSZP.

Hozzátette: ma Magyarországon csaknem 600 ezer olyan nyugdíjas él, akinek a havi nyugdíja nem éri el a százezer forintot. Ők ma háromszor annyian vannak, mint tíz éve, a nyugdíjasok csaknem kétharmada pedig még a 142 ezer forintos átlagnyugdíjat sem kapja meg – írta.

Hangsúlyozta: igazságtalannak tartják, hogy az átlagnyugdíjak egyre jobban leszakadnak az átlagos nettó bérektől, miközben a boltokban ugyanazt az árat kell kifizetnie idősnek és fiatalnak, nyugdíjasnak és dolgozónak.

Korózs Lajos szerint a Fidesz jövőre továbbra is csak a tervezett inflációval, három százalékkal akarja emelni a nyugdíjakat, ezzel szemben a gyümölcsök ára 45 százalékkal, a tojásé, a cukoré, 10-15 százalékkal, a húsoké pedig több mint 20 százalékkal növekedett egy év alatt, ahogyan a gyógyszerekre is sokkal többet kell költenie egy nyugdíjasnak.

Az MSZP azt szeretné elérni, hogy egy nyugdíj se legyen alacsonyabb, mint a megélhetési minimum, felzárkóztatnák az alacsony összegű nyugdíjakat, a nyugdíjemelés igazságos kiszámításánál pedig az infláció mellett a bérek emelkedését is figyelembe vennék úgynevezett vegyes indexálással, amelynek egyik típusa a svájci indexálás.

A nyugdíjemelés igazságos elosztásával a szocialisták azt akarják, hogy egy átmeneti ideig minden nyugdíjas a svájci indexálás alapján kiszámolt nyugdíjemelésre szánt pénzből azonos összegben részesüljön, amelynek kifizetését már a februárban esedékes „53. heti nyugdíjnál" el kellene kezdeni – tette hozzá.

Forrás: MTI