Igazságtalan a milliós 13. havi nyugdíjak kifizetése

HírKlikk 2020. május 18. 08:18 2020. máj. 18. 08:18

A magyar lakosság 26 százaléka nyugdíjas, több mint 2 millió 584 ezren vannak, vagyis ennyi embert érint az, hogy a kormány jövőre elkezdi visszavezetni a 13. havi nyugdíjat. Ez is része a gazdaságvédelmi akciótervnek.

Négy év alatt fokozatosan hozzák vissza a korábban megszüntetett ellátást 2021-től. Novák Katalin szerint két változás is lesz a korábbiakhoz képest. Az egyik, hogy nagyjából 150 ezerrel nő a jogosultak köre. A másik változás, hogy nem lesz maximalizálva az összege.

„Nem lesz felső plafonja a 13. havi nyugdíjnak. Ennek a gyakorlatát is ismerjük. Megint csak, amikor nehezebb időszak következett, a 13 havi nyugdíjnak egy 80 ezer forintos plafont határozott meg a baloldali kormány. Ez most nem így, tehát a 13. havi nyugdíj teljes egészében jár majd mindenkinek, felső korlátozás nélkül” – jelentette be Novák Katalin.

Az éhező, vagy gyógyszert kiváltani nem tudó nyugdíjasokon nem segít, hogy többen kapnak 13. havi nyugdíjat – mondta Korózs Lajos az ATV Híradójának.  Az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke szerint, pont emiatt követelték a 6,5 százalékos nyugdíjemelést, illetve az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását. A szocialista képviselő úgy véli, igazságtalan, hogy nem lesz felső korlátja a nyugdíjnak.

„Miért kell a 2-3 millió forintos havi nyugdíjjal rendelkezőnek is ugyanazt a 2-3 millió forintot kifizetni, mint mondjuk annak, aki 50 ezer forintos nyugdíjból él. Ő csak az 50 ezer forint egy heti összegét fogja kapni. Szóval ez borzasztóan igazságtalan” – nyilatkozta a szocialista politikus.

Hibásnak tartja a plafon nélküli 13. havi nyugdíjat a nyugdíjszakértő is. A lakosság fele eleve ellenzi ezt a juttatást – véli Simonovits András.

„Ez egy végzetes döntés, ugyanis az egész más, hogy a 12 havi nyugdíjat kifizetik plafon nélkül, ez is hibás, de amikor van egy ajándék, akkor sokkal észszerűbb lenne egy összegűt fizetni mindenkinek, vagy ha az túl erős, akkor maximalizálni hasonlóan, mint a nyugdíjprémiumot, 100 vagy 150 ezer forintban” - fejtette ki Simonovits.

A szakértő szerint azért is igazságtalan a rendszer, mert a 13. havi nyugdíj mögött már nincs járulékfizetés. Ez pedig azt jelenti, hogy a költségvetés terhére fizeti ki az állam a plusz juttatást.

Forrás: atv.hu