Így dőlt be Netanjahu mesterterve 

HírKlikk 2021. május 18. 19:25 2021. máj. 18. 19:25

A kitört háborúskodás miatt bedőlt az izraeli miniszterelnök mesterterve, hogy az öbölmenti arab országokkal kötött-kötendő megállapodásokkal szépen elterelje a figyelmet az országban élő palesztinok sorsáról, és így kikerüljön a válság a világpolitika látóköréből. Kiderült, hogy a kérdés igazságos rendezése nélkül nincs előrelépés – írja a The Financial Times előfizetőknek olvasható cikkében.

Benjamin Netanjahu már megalkudott az Emirátusokkal és Bahreinnel, és éppen Szaúd-Arábiát igyekezett becserkészni. Már-már úgy nézett ki, hogy meg tudja őrizni a békét, illetve képes kitörni a nemzetközi elszigeteltségből, a palesztin kérdés pedig eltűnt a szalagcímekből, ráadásul a tömeges oltások nagyot lendítettek az ország tekintélyén. Ekkor azonban kitört a háború. 

Pedig már csak az ellene indított korrupciós pert kellett volna valahogy túlélnie Netanjahunak, azonban összeomlott a reménye, hogy külső támogatás nélkül a palesztinok feladják az ellenállást és Izrael diktálhassa a feltételeket. Most már aligha valószínű a további diplomáciai áttörés, a világ sorra ítéli el az izraeli katonai fellépést, a civilek, köztük sok gyerek halálát. Most már az is felmerült, hogy ebből polgárháború lehet. Más szóval Netanjahu stratégiája csak fokozta az országot fenyegető veszélyt. 

De a politikus mindenáron ragaszkodik a hatalomhoz, ezért körbeudvarolta a szélsőjobbot, amely folytatni kívánja az arab területek bekebelezését. Éppen ez váltotta ki a mostani viszályt. Ha a miniszterelnök hivatalban tud maradni, és kivédi az ellene folyó pert, az azt bizonyítja, hogy változatlanul nagy taktikus. Ám az erőszak igencsak aláásta saját állítását, miszerint ő egy államférfi. Megpróbált kijutni a válságból, de kiderült, hogy az általa választott út zsákutca.