Így fog összeomlani az Orbán-rendszer

HírKlikk 2019. november 27. 08:13 2019. nov. 27. 08:13

Az apai ágon olasz, anyai ágon magyar Stefano Bottoni, aki könyvet írt Orbán Viktorról, „Orbán. Egy despota Európában” címmel interjút adott a hvg.hu-nak.

Bottoni szerint akik egykor hittek Orbánban, mára pedig kiábrándultak belőle, tévedtek abban, hogy egy posztkommunista perifériaországban kívülről fel lehet építeni egy holland vagy svájci mintára működő demokráciát. Orbán pedig harminc év alatt többször is változott. Szabadelvűből polgári lett, majd abban is megcsömörlött. De nézzük meg a Fideszt, az is változott.

A történész szerint a Fidesz mára egy átnevelőtábor lett, ugyanazok az emberek, akik ott vannak, tizenöt éve még agresszív fenyegetésként tekintettek Oroszországra, mára pedig ajnározzák Putyint. Ezt is Orbán politikai teljesítménye közé sorolja.

Bottoni szerint Orbán rendszerének úgy lesz vége, hogy egyszerűen összeomlik az állam.

Zajlik az államigazgatás tudatos vagy inkább tudatlan, rövidlátó lezüllesztése, és egy idő után leállnak a dolgok. Nem indul el a vonat, nem lehet megcsináltatni egy jogosítványt, nem lesz, aki megműtsön, nem lesz matektanár. Akkor fog összeomlani az Orbán-rendszer. A kritikai értelmiségnek erről kellene beszélnie, mert ez jobban zavarja Orbánt, mint száz despotázás. Ez a rendszer csak a valóságba remeghet bele.”

Úgy véli, Orbán nagyon szerencsés volt eddig, soha nem kellett háborgó tengeren kormányoznia. Óriási kérdésnek tartja, hogy ez a hatalom felül tud-e emelkedni saját tudati mélységén, és tud-e racionálisan kormányozni, vagy beleragadnak a saját mocskukba. Ha igen, akkor az egész országot magukkal rántják. „Van bennem egy ilyen félelmem” – jegyezte meg.

A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható.

Forrás: Hírklikk