Így nem születik több baba a jövőben

HírKlikk 2020. január 23. 11:20 2020. jan. 23. 11:20

A születési arányszámok növelése a gazdasági növekedés érdekében nem fog működni – írta a Bloomberg gazdasági hírügynökség vélemény-rovatában Leonid Bershidsky, a Kommerszant orosz napilap egyik alapítója, a Bloomberg kommentátora. A Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legutóbbi beszédében ennek szentelt nagy figyelem kapcsán, a szerző ismertette az – egyebek között Lengyelországban és Magyarországon – e cél érdekében hozott intézkedéseket. Számos statisztikát mutatott be grafikákon, és szólt arról, hogy csökkennek a születési arányszámok.

A születések számának növelése ugyan kívánatos, tekintettel arra, hogy lassul a népesség növekedése, de a gyakorlatban egyetlen esetben sem bizonyosodott be, hogy az intézkedések garantált sikerrel járnak –  írja a cikk. Idézi Richard Togman kanadai politológust, aki a „Termékenység, félelem, hatalom” című, a születési arányszámokról szóló, legutóbbi tanulmányában megállapította: „A termékenység fokozására irányuló erőfeszítések mindeddig a szülések ütemezésének megváltoztatáshoz vezettek csupán, de nem érték el a megszülető babák számának növekedését. Még az olyan erőszakos és totalitárius államoknak sem sikerült a születő babák számának hosszabb távú növelése, mint a náci Németország, vagy a kommunista Románia, miként más államok mérsékeltebb erőfeszítései sem vezettek sikerre”.

Togman szerint, az a probléma a vonatkozó politikával, hogy az mindig a nemzeti statisztikák manipulációin alapul, és nem azt igyekszik kideríteni, hogy miért alacsony a születési arányszám egy adott országban, vagy térségben. Gyakorlatilag soha nem készülnek tanulmányok arról, hogy mire lenne valójában szükség ahhoz, hogy a különböző demográfiai rétegeket meggyőzzék további gyerekek vállalásáról. „Nem valószínű, hogy a Putyinéhoz és Orbánéhoz hasonló illiberális kormányok találják meg a legjobb megoldásokat, éppen azért, mert ehhez – egyebek mellett – okos tervezés szükséges”, írta Bershidsky. 

Forrás: Hírklikk