Így zajlik a kitoloncolás végrehajtása a repülőtéren

HírKlikk 2017. december 14. 14:26 2017. dec. 14. 14:26

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság munkatársai a bíróságok által elrendelt személyeket toloncolhatnak ki légi úton. A kitoloncolt személyek általában gyilkosságban elítélt személyek, akiket civil ruhás rendőrök kísérnek el a repülő út alatt - mondta Bregovic Zsuzsanna, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság idegenrendészeti osztályának vezetője az InfoRádiónak.

Azt is hozzátette, hogy a kitoloncolásnak két fajtáját lehet megkülönböztetni: amit a menetrend szerinti járattal folytatnak le, illetve amit a Frontex által - vagyis az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséggel közösen - szerveznek meg.

Az osztály vezető azt is elárulta, hogy a kitoloncolt személy a kísérő rendőrökkel először száll fel és utolsóként száll le a gépről.

Egy ilyen folyamatban két tiszt és egy tiszthelyettes vesz részt, az országban pedig összesen tíz rendőr végzi el ezt a feladatot. A legfiatalabb tisztnek 17 évnyi munkatapasztalata van, továbbá mindegyik rendőr speciális képzésben vett részt.

"A rendőr fegyvert nem tarthat magánál,, csak önvédelemre korlátozódhat a tevékenysége. Gázspray-t a légi közlekedési szabályok miatt nem vihet fel a fedélzetre, ugyanez vonatkozik a gumibotra. Csak a bilincs marad, illetve a testi kényszer" - magyarázza Bregovic Zsuzsanna, és hozzáteszi, hogy rendőreik ezért is igényelnek különleges kiképzéseket.