Ilyen kompromisszum is születhet a vétó ügyében

HírKlikk 2020. november 18. 14:08 2020. nov. 18. 14:08

„Aki blokkolja a döntést, annak viselnie kell az ezzel járó súlyos felelősséget” – ezt a spanyol Európa-ügyi minisztertől származó idézetet adta cikkének címéül a konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung. A brüsszeli tudósítás elemzi a lehetséges kompromisszumokat, azok esélyeit.

A neten még nem olvasható cikkben a lap brüsszeli tudósítója beszámolt a miniszterek tanácskozásának nyílt részében elhangzottakról, és idézte Varga Judit igazságügyi minisztert is, aki egyebek között azt mondta: a megszületett kompromisszum megkerüli az uniós szerződéseket, és önkényesen olyan eszközt teremt, „amely amúgy is kizárólag Magyarország ellen irányul”. A lengyel miniszter szintén elutasítóan foglalt állást, de Varga Juditnál jóval mérsékeltebb hangot ütött meg, és a jogbiztonság további garanciáinak megteremtését sürgette. 

A tudósítás szerint, Brüsszelben nagyon sokan azon az állásponton vannak, hogy a parlamenttel kitárgyalt kompromisszumot nem lehet újra „felbontani”, a tárgyalásokon résztvevők közül ezt a lehetőséget többen kategorikusan kizárták. A tagállamok közül is több – mindenekelőtt Hollandia – eltökélt ellenállást tanúsítanának. 

A tagállamok ugyanakkor máshol engedhetnek Magyarországnak és Lengyelországnak: Orbán Viktor már a pénzügyi csomag júliusi elfogadásakor felszólította a kormányfőket, hogy állítsák le az országa ellen a 7. cikkely szerint indított eljárást, és ezt Lengyelország is követeli magának. Angela Merkel akkor óvatosan csak annyit mondott, hogy ehhez még nincsenek meg a feltételek. Ám a tanácsban régen nincs meg a szükséges többség ahhoz, hogy elítéljék Magyarországot a jogállamiság megsértése miatt, vagy hogy akár csak megállapítsák, hogy fennáll ennek a veszélye, ezért tekintettek el az eddigi soros elnökök a szavazástól. Így legalább rendszeresen rendezhettek meghallgatásokat, és Budapest, valamint Varsó legalább a vádlottak padján maradhatott. 

A két országban uralkodó helyzetet azonban senki nem tekinti kielégítőnek. Az Európai Parlament ezért harcolt ilyen eltökélten a költségvetés és a jogállamisági mechanizmus összekötéséért. Ez komoly fegyver lehetne abban a harcban, amellyel helyre akarják tenni a két országot. 

Egy ilyen kompromisszum ugyan kétségtelenül Budapest és Varsó győzelmének tűnhetne, ám nagy kérdés, hogy az Európai Parlament képviselői hajlandók-e erre. És fordítva: elegendő lenne-e Orbánnak ez az engedményhez? Jelenleg ilyen kérdéseken gondolkodnak a brüsszeli intézmények felső emeletein. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a kérdéssel az állam- és kormányfőknek kell majd foglalkozni, akik csütörtökön este egyébként is videokonferenciát tartanak a koronavírus elleni harcról. Most azonban várhatóan a pénzügyi csomag ügye kerül a középpontba – írta a tudósító.

Forrás: Hírklikk