Ilyeneket Magyarországon nem könnyű megtudni

HírKlikk 2020. január 29. 09:54 2020. jan. 29. 09:54

Az ORF osztrák közszolgálati műsorszóró cikket közölt „Jó éjszakát, Ausztria” (Gute Nacht, Öszerreich) című esti műsoráról, amelyben Peter Klien szatirikus a magyar média helyzetét elemezte, méghozzá magyar feliratokkal. A műsor felvételét csak a Yotube-on hétfő estig 310 ezerszer nézték meg (gyorsan terjed a Facebookon is), és magyar részről kiváltotta Kovács Zoltán kormányszóvivő bírálatát is – írja a Der Standard.

Kovács Zoltán, akit a cikk szerzője szerint, Orbán durva feladatokra tartott emberének tekintenek, ezt írta: „Örömmel látom, hogy a magyar médiatáj annyira érdekes, hogy 16 perces vitát generált az ORF „Jó éjszakát Ausztria” című adásában. Példamutató válogatás a kiegyensúlyozott forrásokból, mint a Soros által finanszírozott, liberális Átlátszó, a Direkt37 és effélék. Gratulálok, ORF”. Kovács emellett megadta az adás youtube-on látható felvételének URL-ét is.

Klien elmondta: számított rá, hogy a műsor Magyarországon figyelmet kelt, de ekkora érdeklődést nem remélt. A műsorban arról van szó, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hogyan vonta az utóbbi években az ellenőrzése alá a sajtót. Klien szerint tv-történelmet írtak azzal, hogy első ízben magyar feliratokkal látták el az adást. Az ORF vezetése csupán azt a feltételt szabta, hogy a feliratozás tökéletesen rendben legyen. Klien emellett az adásban is felszólít a videó terjesztésére: „végtére is olyan dolgokról van szó benne, amelyeket Magyarországon már nem olyan könnyű megtudni”.

A „Jó éjszakát, Ausztria” című műsor először tavaly szeptemberben került adásba, és nézőinek száma folyamatosan növekszik, noha az egyik nagy német közszolgálati adón vele azonos időben a híradó megy. A magyar sajtóról szóló adás Klien szerint rengeteg elismerést hozott, de bőven záporozott a bírálat is.