Ilyennek látja a világ Biden kabinetjét

HírKlikk 2020. november 27. 18:20 2020. nov. 27. 18:20

„Az újrakezdés nagy reménye” címmel közölt érdekes összeállítást a bécsi Der Standard című lap a Joe Biden tervezett kabinetjéről szóló kommentárokból. Olyan megállapításokat idéz, mint hogy „az új amerikai kormány a demokrácia javára fogja megváltoztatni a világ légkörét”.

The Wall Street Journal

„Joe Biden nem vesztegeti az időt a kormánytagok kiválasztásával. Az első bejelentett tervek a nemzetbiztonsággal kapcsolatosak, és az Obama-kormány veteránjaihoz kötődnek. Ez azt jelenti, hogy tudják, miként kell vezetni egy kormányt. De azért reméljük, hogy Biden többet tervez, mint csupán a Trump előtti status quo helyreállítását. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung

„A Biden által a kül- és nemzetbiztonsággal megbízott emberek megbízhatóságot és kiszámíthatóságot engednek remélni. Ezek az emberek nem fognak zsarolni, sértegetni, és durvulni a konfliktusok ’megoldása’ érdekében”. 

Zürcher Zeitung 

„Nem pártpolitikusok, hanem az állam szolgálói a szó legjobb értelmében – olyan személyiségek, akik értenek a rájuk bízott területekhez, és az elnök támogatásával az első naptól kezdve Amerika hiteles képviselőiként léphetnek fel. Köztudott, hogy a hatalmas tapasztalat nem garancia a sikerre. Ilyen esetekben gyakran fennáll az uniformizált gondolkodás és a bürokratikus folyamatokban való elmerülés veszélye. Biden azonban feltehetően még egy másik előnyre is számít: Antony Blinken és Michéle Flournoy politikai profilja mérsékelt, probléma nélkül meg fogja őket szavazni a szenátus, ahol továbbra is a republikánusok a hangadók. Ez pedig az új elnök számára meg fogja könnyíteni azt, hogy a külpolitikai fordulatát haladéktalanul megvalósítsa.” 

Handelsblatt

„A gazdaság, és nem csupán az amerikai gazdaság számára véget ér a bizonytalanság kínzó időszaka. Mi több: Biden újrakezdést tervez a gazdaságpolitikában. Egyből három felkiáltójelet is kitett azzal, hogy Janet Yellent teszi meg pénzügyminiszterré. Yellen a jegybank volt elnökeként sok konzervatív közgazdász ellenkezése dacára, rendkívül alacsony kamatokkal, nagy türelemmel véghez vitte az amerikai történelem leghosszabb gazdasági újraéledését. Ennél nagyobb tapasztalatot kívánni sem lehet a jelen koronavírus-válságban.”    

Hospodarske noviny

„Blinken minden kétséget kizáróan, azzal az üzenettel járja majd be a világot, hogy mindenkinek együtt kell működni annak érdekében, hogy a demokrácia újra vonzóvá váljon. Ez az európaiakra is vonatkozik: nem tudnak mit kezdeni a jelenlegi magyar és lengyel kormánnyal, amely a tekintélyelvűség egyértelmű jeleit mutatja. Az Egyesült Államok – akárcsak a katonai kiadások növelése érdekében gyakorolt nyomás esetében – a ’segíts magadon, Isten is megsegít’ mottó alapján lép majd fel. Az új amerikai kormány a demokrácia javára fogja megváltoztatni a világ légkörét, de bizonyosak lehetünk abban, hogy Antony Blinken senkit nem fog kézen fogva vezetni.” 

(A teljes összeállítást itt lehet elolvasni)