India nem hajlandó klímasemlegessé válni

HírKlikk 2021. október 28. 20:35 2021. okt. 28. 20:35

A világ harmadik legnagyobb károsanyag-kibocsátója egyelőre nem hajlandó célul kitűzni a nettó zéró emissziót. India inkább azt szeretné, ha a világ országai kollektíven kerülnék el a globális hőmérséklet veszélyes növekedését, létrehozva egy keretrendszert, amely mentén „csökkenteni lehet a károsanyag-kibocsátást”.

A jövő héten tartják a globális klímakonferenciát Glasgowban, és Indiára egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy jelentse be, az évszázad közepére karbonsemlegessé fog válni. Ilyen bejelentést eddig az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió tett. Kína és Szaúd-Arábia 2060-as céldátumot fogalmazott meg – írja a Portfolio.

A kormány eddigi nyilatkozatai szerint ez India esetében egyelőre elképzelhetetlen. „Az számít igazán, hogy mennyi szenet engedsz az atmoszférába, nem elsősorban az, hogy a nettó zéró károsanyag-kibocsátást elérd” – mondta R. P. Gupta indiai környezetvédelmi miniszter a CNN-nek.

Gupta azzal védekezett, hogy az Egyesült Államok 92, az EU 62, Kína pedig 450 gigatonna szenet ereszt az atmoszférába, mielőtt elérik a zéró emissziós céldátumot. Szerinte inkább ezeket az értékeket kellene csökkenteni.

Forrás: MTI/Hírklikk