Indul a 750 milliárd eurós helyreállítási alap

HírKlikk 2021. február 13. 07:00 2021. feb. 13. 07:00

Miután az Európai Parlament kedden elfogadta, az Európai Tanács pedig csütörtökön jóváhagyta az uniós helyreállítási alap legnagyobb programjának végleges formáját, pénteken ünnepélyesen aláírták a dokumentumot Brüsszelben.

A 750 milliárd eurós helyreállítási csomag (Next Generation EU) gerincét a 672,5 milliárd eurós helyreállítási és ellenállóképességet erősítő eszköz (RRF) adja.

Ezt a vissza nem térítendő támogatást és kölcsönt a gazdaság újraindítására, reformok, beruházások ösztönzésére, a gazdaság zöld átállására, digitalizációra fordíthatják a tagállamok.

A nemzeti terveknek tavasz végéig be kell érkezniük az Európai Bizottsághoz, az első kifizetések nyáron várhatóak.

„Mindig is hangsúlyoztuk, a fellendülésnek európainak, mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Hónapok óta keményen dolgoztunk azon, hogy a válságra valóban mindenki számára megfelelő választ adjunk” – fogalmazott az Európai Parlament elnöke, David Sassoli.

Az EU soros elnöki tisztét ellátó Portugália miniszterelnöke, Antonio Costa úgy látja „van egy ikermotorunk; az oltás, ami életeket ment, és a vitamin, ami elősegíti a gazdasági fellendülést. Most fel kell gyorsítanunk a vakcinációt. Csak rajtunk múlik a gyógyulás sebessége.”

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint „a Next Generation nem csak pénz, hanem a szolidaritás és az Európai Unió iránti bizalom nagyon erős üzenete. Mert ami igaz a vírusra, az igaz a gazdaságra is; egyetlen tagállam sem lett volna képes egymaga kezelni a válságot.”

Fontos kritérium, hogy az így finanszírozott reformok és beruházások társadalmi és gazdasági szempontból is tartós hatásúak legyenek, és ne veszélyeztessék a környezetvédelmi célok teljesülését – írja az Euronews.

Az eszközről szóló rendelet emellett kimondja, hogy csak azok a tagállamok tarthatnak igényt forrásokra, amelyek tiszteletben tartják a jogállamiságot és az alapvető uniós értékeket.

Forrás: Euronews