Indul a kísérlet: gyökeresen átalakul a háziorvosi sürgősségi ügyelet

HírKlikk 2021. június 22. 07:49 2021. jún. 22. 07:49

A tervek szerint jövőre az egész országban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) üzemelteti majd a háziorvosi sürgősségi ügyeletet: a rendszert július 1-jétől Hajdú-Bihar megye településein tesztelik, s erről alig tíz nappal a nagy kísérlet rajtja előtt, múlt pénteken tájékoztatták a térségi polgármestereket – írja a Népszava.

A lap információi szerint a belügyi és a humán tárca, valamint az OMSZ képvelői a debreceni megyeházán találkoztak az érintett önkormányzatok polgármestereivel egy – miként több résztvevő is fogalmazott – „hangsúlyozottan nem sajtónyilvános eseményen”.

– Nem volt túl felhőtlen a légkör, közölték, hogy július elsejétől az állam, vagyis az OMSZ veszi át ebben a megyében a háziorvosi ügyeletet és kész – mondta az egyik résztvevő. A megyében jelenleg 82 önkormányzat 21 településen működtet ügyeletet: van, ahol közvetlenül orvossal vagy céggel szerződnek, Debrecenben pedig ezt a feladatot a Debreceni Egyetem Alapellátási Igazgatósága látja el.

A változás főleg azt a kilenc települést hozhatja nehéz helyzetbe, amely az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kht-vel már hosszú távra szerződött. Balmazújváros például alig néhány hete, egy hosszadalmas közbeszerzési eljárás után kötött több évre szerződést a kht.vel, és a lap forrása szerint legalább 100 millió forintos kártérítést kellene fizetniük az elmaradt haszon miatt.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője a Népszavának úgy reagált: a jelenlegi szolgáltatókat nem éri veszteség, szerződésük július 1. után is érvényben marad. Szavai szerint a megyében a sürgősségi ügyeleti rendszer az eddigiekhez hasonlóan, továbbra is 21 telephelyet tartalmaz, lefedve a megye teljes területét.

Az OMSZ szerint országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgoznak, ami magasabb színvonalú betegellátást, ezzel párhuzamosan nagyobb egészségnyereséget és lakossági elégedettséget eredményez. Csökkenhet a kórházi ellátás szükségtelen igénybevétele, valamint a betegeknek sem kell nagyobb távolságot megtenniük. Ennek a rendszernek egyfajta mintaprogramja indul Hajdú-Bihar megyében július 1-jétől.

Közölték: részükről a gondos előkészítő munka jól halad, a szükséges egyeztetések folynak, az érintettek tájékoztatása időben megtörténik, a feladat ellátásának valamennyi személyi és tárgyi feltétele biztosított lesz. A betegek szempontjából az ügyeleti szolgáltatás igénybevételében nem történik változás, ugyanakkor hívásaikat már az Országos Mentőszolgálat hívásfogadó központjában fogadják. Akut életveszély esetén azonnal magas szintű beavatkozás válik lehetségessé, hiszen indokolt esetben az egységes riasztási elvek alapján, a legmagasabb szintű segítség indul a beteghez.

Schmidt Jenő, a Somogy megyei Tab kormánypárti polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a Népszavának azt mondta: a lakosság szerinte a változásból jó esetben semmilyen zökkenőt nem fog érzékelni, ők továbbra is ugyanazt az ügyeleti számot fogják hívni, mint korábban, azzal a különbséggel, hogy a telefont először az OMSZ diszpécsere veszi fel, s eldönti, hogy mentőt kell a helyszínre küldeni, vagy az ügyeleti ellátásra küldje be a pácienst. Lényeges különbség lesz, hogy az ügyeletes orvosok az új rendszerben már nem fognak házhoz kimenni a betegekhez.

A TÖOSZ-elnök szavai szerint az ügyeleti rendszert elemezve elmondható, hogy az ide jelentkező páciensek 70 százaléka nem volt sürgős, súlyos eset, s részben emiatt is terhelődött túl a rendszer. Azt reméli, hogy a jövőben ez megváltozhat, s azok jutnak majd el az ügyeletre, akiknek erre valóban szükségük van.

Forrás: Népszava