Indul a Szabad Európa Rádió magyar adása

HírKlikk 2020. január 3. 16:24 2020. jan. 3. 16:24

Most már biztos, hogy újra elindul a Szabad Európa Rádió magyar adása. A SZER/Szabadság Rádió ugyanis meghirdette a magyar adás igazgatói posztját. Az álláshirdetésből kiderül, hogy valóban digitális adást indítanak, az azonban nem világos, hogy mikor startol az adás. Az igazgató egyik első feladata a stratégia kidolgozása és a csapat tagjainak a kiválasztása lesz.

Mint korábban a Hírklikk is beszámolt róla, az Egyesült Államok Globális Média Ügynöksége javasolta a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítását. A rádió a hidegháború idején független hírforrásként sugárzott, majd 1993-ban, a berlini fal leomlása után szüntették meg azzal, hogy a kommunizmus összeomlásával teljesítette feladatát. Az indítvány azt tükrözi, hogy Magyarország eltávolodóban van a szabad és nyitott kormányzástól, és csapás Donald Trumpnak a szélsőjobboldali Orbán Viktor miniszterelnökhöz való közeledésében.

John Lansing, az ügynökség vezetője –  a The New York Times egy őszi cikke szerint – azt mondta, hogy a rádió kezdő költségvetése 750 ezer dollár lehet, és tervbe vették egy budapesti iroda létrehozását is.

Lansing szerint a próbaadás 2020 májusában, a teljes adás egy évvel később indulhat. A SZER feladata, hogy független tájékoztatást juttasson el oda, ahol „a szabad sajtót betiltották, vagy nem teljes egészében működik”.

A prágai székhellyel működő, amerikai finanszírozású rádió 26 nyelven sugároz és közel 38 millió embert ér el. Facebook követőinek száma ennek azonban durván a tízszerese. Évi 124 millió dollából működött a 2019-es költségvetési évben.

Az álláshirdetés itt található.

Forrás: Hírklikk