Indul a szabad városok együttműködése

Németh Péter 2019. november 15. 09:15 2019. nov. 15. 09:15

Kedden elindul a Szabad Városok Szövetsége – értesült megbízható forrásból a Hírklikk. Az október 13-i választások, amelyek jelentős, mondhatni átütő sikerét hozták az ellenzéki erőknek, egyben azt is eredményezték, hogy a kormányzati politikát ellensúlyozandó szükség van egy olyan szervezetre, amely formálissá teszi az együttműködést.

Az ötlet már közvetlenül a választások után megfogalmazódott, politikusok és elemzők többször is beszéltek róla: úgy gondolják, hogy egy ilyen közös gondolkodás, szükség esetén fellépés feltétlen erőt tud képviselni. Márpedig az erőre szükség van: a kormány együttműködését hangoztató kijelentései mögött valójában épp az ellenkező tendencia rajzolódik ki; folyamatosan születnek a törvénytervezetek és döntések, amelyekkel az ellenzék kezére jutott városokat, főként Budapestet akarják sújtani.

A Hírklikk most úgy értesült, hogy a beszédből tett lett: Karácsony Gergely kedd délutánra összehívta azon városok polgármestereit, ahol az ellenzék szerezte meg a vezetést. Lengyel László kifejezésével élve ez a horizontális összefogás komoly támasza lehet mind a vidéki, mind pedig a fővárosi képviselőknek, lehetővé teszi, hogy függetlenül a párthovatartozástól ügyek mentén egyeztessék szándékaikat és az esetleges közös lépéseiket.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy milyen mélységig gondolják kialakítani a szövetséget, hiszen október 13-a óta nagyjából 120 olyan város van, amelynek tízezer, vagy annál nagyobb a lakossága, és nem a Fidesz irányítja. Ennyi polgármestert nyilván nem lehet egy asztalhoz leültetni; feltételezésünk szerint a keddi alakuló ülésen dönthetnek erről, valamint arról is, hogy milyen formát adnak a szabad városok találkozóinak, fórum szerűen működtetik, vagy tényleges szövetséget hoznak-e létre.