Nagyon rossz a hírük a magyar titkosszolgálatoknak

HírKlikk 2023. január 23. 11:00 2023. jan. 23. 11:00

Nagyon rossz a hírük a magyar titkosszolgálatoknak a szövetséges partnerszolgálatok körében – állítja a hírszerzési témákra specializálódott Intelligence Online

Lesújtó képet festett a magyar titkosszolgálatok helyzetéről egy nemrég megjelent cikkében a hírszerzési témákra specializálódott Intelligence Online – írja hvg.hu. A francia tulajdonosi háttérrel rendelkező szaklap szerint a kémelhárítással foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatalnak nincs jó híre az Európai Unión és a NATO-n belüli partnereinél. Ennek okát a szakportál abban látja, hogy a nemzetközi szövetségi rendszeren belül a titkosszolgálatok az AH-t tekintik a leggyengébb láncszemnek. A lap megjegyzi, hogy az AH-nak – amit Orbán Viktor jobbkeze, Rogán Antal felügyel – „nagyon speciális szerepe van a Budapest, Moszkva és Peking közötti kapcsolatokban”.

Az Intelligence Online úgy tudja, hogy a magyar polgári elhárításnál a közelmúltig mindössze egy tucat oroszul és feleannyi kínaiul beszélő munkatárs dolgozott, utóbbiak közül ráadásul benne vannak már azok is, akiknek Észak-Korea a területük.

Az Intelligence Online szerint azért aggályos, hogy az AH-n belül ennyire gyenge a kínai vonal, mert mindeközben a régióban éppen Magyarországon él a legnagyobb kínai diaszpóra. Nem csak arról van szó, hogy van egy húsz-harmincezer főt számláló közösség, de Budapest egyre szorosabbra fűzi a viszonyt Pekinggel, ezzel pedig Kína európai térnyerését segíti elő. Az Intelligence Online szerint a magyar diplomácia annak a reményében építi a kapcsolatait Pekinggel, hogy cserébe megkapja az államkassza feltöltéséhez szükséges befektetéseket.

Forrás: hvg.hu