Interjút adott Gruevszki, aki Strasbourghoz fordul

HírKlikk 2020. július 12. 11:00 2020. júl. 12. 11:00

Teljesen helyénvaló volt Magyarország eljárása, mert veszélyben lett volna az élete, ha be kell vonulnia a fegyintézetbe... Egyébként pedig a bizonyítékokat konstruálták ellene, mert a politika akarta mindenáron bezáratni – egyebek között erről beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak Nikola Gruevszki köztörvényes bűnökért elítélt, a börtönbe vonulás elől orbáni segítséggel megszökött, bukott macedón elnök.

A Népszava által szemlézett interjúból az is kiderül, hogy Gruevszki reméli: Strasbourg szolgáltat neki igazságot. 

Gruevszki – akit Orbán Viktor barátjaként is szoktak emlegetni – 2018 novemberében, börtönbe vonulását megelőzendő – máig nem tisztázott körülmények között –, vélhetően a bécsi egyezményt súlyosan megsértve, magyar diplomáciai segítséggel jutott el Magyarországra, ahova – érvényes okmányok nélkül – rejtélyes engedéllyel beengedték, majd itt kért és kapott rekordgyorsasággal menekültstátust. Gruevszki Szerbián keresztül jutott el Horgosnál Magyarországra – kémfilmekbe illó körülmények között. Macedóniát egy személyi igazolvánnyal hagyta el, két magyar állampolgár kísérte őt, közösen léptek albán területre, ahonnan Montenegróba utaztak. Még aznap este átlépték a szerb határt – Gruevszki továbbra is személyi igazolvánnyal igazolta magát, majd másnap, november 12-én a horgosi szerb-magyar határátkelőnél egy olyan okmánnyal, amelyet az albániai magyar nagykövetségtől kapott. A magyar hatóságok rekordgyorsasággal megadták neki a menekültstátuszt. Időről-időre fel-felbukkant Budapesten (már elég régen érkezett erről azonban hír), néha lebukott, amikor hivatalos állami közszolgákkal tárgyalt, nyilvános rendezvényeken is megjelent, de ha az újságírók kérdezik, kényszeredett mosollyal hárítja a kérdést. Teheti, az Interpol nem adott ki ellene nemzetközi körözést, a magyar hatóságok pedig megtagadták kiadását Észak-Macedóniának.

Nem akar politikai szerepet vállalni

Gruevszki állítja: a – állítása szerinti –  macedón jogsértések felett a nyugati partnerek szemet hunytak, mivel időközben sikerült rendezni a görög-macedón névvitát (Megjegyzés: azóta Észak-Macedónia az ország neve)

Kitért arra is, hogy a jövőben nem kíván semmiféle politikai szerepet vállalni. Az újság felidézi, mekkora felháborodást váltott ki annak idején nyugaton, hogy Orbán befogadta korábbi macedón kollégáját, akivel világnézeti kérdésekben igen hasonló nézeteket vall. Ám Gruevszki szerint, azóta csupán egyszer találkoztak. Egyben emlékeztetett arra, hogy időközben tetemes börtönnel sújtották az ügyében eljárt és abszolút tisztakezűnek kikiáltott ügyészi testület vezetőjét, mert részese volt egy vesztegetésnek. Úgyhogy innentől kezdve, kétséges, mennyire volt fair a per a politikus ellen – mutat rá a lap, amely számára nem egyértelmű a perdöntőnek tekintett magnófelvétel sem. 

A helyzet távozás óta javult Macedóniában

A hosszú anyag úgy értékeli, hogy sok minden kedvezően változott Macedóniában, amióta a korábbi államfő lelépett. A sajtó szabadabban működhet, a kritikus újságírókat nem fenyegeti sem bírósági eljárás, sem adóhatósági vizsgálat. Jobb lett a macedón többség és az albán kisebbség viszonya is – idézi a Népszava. Ugyanakkor a közelmúltban sem Görögország, sem Svédország nem tett eleget több macedón kiadatási kérelemnek, mert úgy ítélte meg, hogy Szkopjében az érintettek nem számíthatnak fair bírósági eljárásra. Ez azonban nem változtat azon, hogy Gruevszki perében voltak igen sajátos elemek és hézagok – szögezi le a lap.