Ismét a választási kampány bábjaivá válhatnak a menekültek, s nem csak Magyarországon

HírKlikk 2021. augusztus 5. 21:10 2021. aug. 5. 21:10

Orbán Viktor hat évvel ezelőtt látszólag lezárta azt az útvonalat, amelyen addig százezreket engedett át az országán, ezért különösen meglepő az a kirajzolódó felismerés, amely szerint egyre több illegális migráns érkezik a Balkánon át Ausztriába, mégpedig utolsó tranzitállomásként Magyarországról. Mindebben már felfedezhetők jelzések a következő választási kampányra – írta Stefan Löwenstein a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója.

Nem utolsó sorban az osztrák belpolitikai játszmában sokan már felidézik a 2015-ös emlékeket. A belügyminisztérium szerint 16 300 illegális migránst fogtak már el az idén Ausztriában, ami meglehetős növekdést jelent tavalyhoz képest. Arról nem is szólva, hogy elég sok embert nem fognak el: ők többségükben Németországba tartanak és csak átutazóban mennek át Ausztrián. Minden jel arra mutat, hogy szinte az egész beáramlás Magyarország felől zajlik. A migránsok Szerbián, illetve Románián át érkeznek Magyarországra: Románián keresztül ugyan elég nagy kerülőt kell tenni, de nagy előny, hogy ott a határ szinte egyáltalán nincs megerősítve – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A legtöbben hosszabb ideig tartózkodtak a Nyugat-Balkán államaiban, Szerbiában és Boszniában. Az embercsempészek többnyire ugyanazokhoz a szervezetekhez tartoznak, amelyekkel a migránsok útjuk során már korábban is kapcsolatba kerültek, és most ráadásul a járványra hivatkozva beszélik rá az amúgy is indulni akarókat az útra: azzal, hogy Ausztriában és Németországban sokkal jobb az egészségügyi ellátás.

A bécsi kormány ezért most Karl Nehammer belügy- és Klaudia Tanner védelmi miniszterről (mindketten ÖVP) készült harcias képekkel jelentette be a keleti határvédelem megerősítését. A belügyminisztérium szerint a fő cél nem a migránsok elfogása, hanem az embercsempészet üldözése, és jelzés, hogy nem érdemes embereket Ausztriába csempészni. Idén eddig több mint 200 embercsempészt fogtak el, ez 50 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában.

Hans Peter Doskozil (SPÖ) volt belügyminiszter, aki jelenleg Burgenland tartomány elöljárója, élesen bírálta a kormányt, mert az úgymond ártalmatlan színben tünteti fel a helyzetet, és nem tanult semmit a múltból. Doskozil szerint a belügyminiszter nincs felkészülve a 2015-re emlékeztető helyzetre. Doskozil egy nyilatkozatában még rá is tett egy lapáttal. Emlékeztetett arra, hogy Sebastian Kurz kancellár, akkori belügyminiszter anno maga is a balkáni útvonal lezárásáról beszélt. A burgenlandi elöljáró ezzel kapcsolatban kijelentette: ez csak egy PR-fogás volt. Mindez nem utolsósorban nyilván már párton belüli jelzés a következő választási kampányra: Doskozil már nem először próbálta belső konfliktusokban jobbról előzni pártja vezetését – írta a tudósító.

Forrás: Hírklikk