Ismét az egész világon téma a Klubrádió sorsa

HírKlikk 2021. február 10. 17:55 2021. feb. 10. 17:55

A Klubrádió analóg frekvenciájának megvonásával kapcsolatban számtalan kormányzati és egyéb politikai állásfoglalás született. A nemzetközi sajtó pedig minden eddiginél szélesebb körben számolt be az ellenzéki rádió kálváriájáról. Alább összefoglalva felidézzük, hogy mire helyezik a hangsúlyt a beszámolók.

A Klubrádió ügyével a világ minden táján foglalkozik a sajtó. A teljesség igénye nélkül, íme néhány orgánum és link: Deutschlandfunk, Spiegel, CNN, Le Courrier d’Europe Centrale, Fjordabladet, The Bangkok Post, Sme, Il Messaggero, The Huffington Post, Bloomberg, Radio Free Europe, Le Monde, stb. A híradások a következőkről tudósítanak.

Az amerikai Külügyminisztérium felszólította a magyar kormányt, hogy segítse elő a nyílt viszonyokat a sajtóban és őrizze meg a jogállamot, illetve az átláthatóság elveit. Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője jelezte: az Egyesült Államok osztja a magyar sajtószabadság állandó hanyatlása miatti aggodalmakat, miután a Biden-kormány megígérte, hogy ismét középpontba állítja a demokrácia kérdését. Márpedig – hangsúlyozta Price – a Klubrádió sugárzási engedélyének megvonása azt jelentené, hogy újabb független hang szorul ki a közvitákból, ami további csapás volna a média sokszínűsége szemszögéből.

A francia külügyi tárca szóvivője felszólította a magyar kormányt, hogy tegyen eleget a sajtó ügyében vállalt uniós kötelezettségének. Egyben figyelmeztetett, hogy a Klubrádió adásainak felfüggesztése nagyon nyugtalanító a médiapluralizmus és -függetlenség oldaláról nézve. A Le Monde ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a Riporterek Határok Nélkül Magyarországot a 2010-es 23. helyről mostanra a 89-ik helyre sorolta vissza sajtószabadság-indexében..

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberjogi biztosa a Twitteren azt írta: „Magyarországon elhallgattattak egy újabb hangot. Ez ismét egy szomorú nap a sajtószabadság számára”.   

Daniel Freund, az Európai Parlament német zöld képviselője a német ARD közszolgálati tévé fő híradóműsorának azt mondta: a Klubrádióval Magyarország az utolsó független rádióját veszíti el. „Ez újabb győzelem Orbán Viktor számára a kormánnyal szemben kritikus sajtó ellen tíz éve folytatott hadjáratában. De nem csak a magyarországi sajtószabadságról van szó, mert Orbán Viktor eljárása egész Európában fenyegeti a demokráciát. Nem szabad tovább tétlenül szemlélnünk, ahogyan Orbán Viktor kész tények elé állít mindenkit” – szögezte le. Freund felszólította az EU Bizottságát, hogy végre vessen be minden rendelkezésére eszközt, hogy fel tudjon lépni „a demokrácia és a jogállamiság leépítése ellen”. A Fidesz EPP-tagságának felfüggesztésére utalva Freund leszögezte: mindebben felelősséget visel Armin Laschet, a CDU új elnöke is.   

A Deutschlandfunk külföldre sugárzó német közszolgálati adó több nyelven is beszámolt a történtekről, és számos más orgánumhoz hasonlóan, megállapította: Orbán Viktor miniszterelnököt az elmúlt években sok éles bírálat érte az Európai Unió részéről, amiért lebontja Magyarországon a demokratikus intézményeket és a demokratikus elveket. A sajtószabadsággal foglalkozó civil szervezetek szerint az állami sajtóorgánumok a kormány szócsövévé lettek, vagy bezárták azokat, vagy Orbán iránt lojális tulajdonosok kezébe kerültek. A magyar Médiatanácsot – amely szeptemberben úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvencia-engedélyét – telerakták Orbán híveivel. 

 
Forrás: Hírklikk