Karácsony: ismét bevezetjük a fővárosi lakásrezsi-támogatást

HírKlikk 2020. május 28. 15:45 2020. máj. 28. 15:45

A budapesti lakásrezsi-támogatás újbóli bevezetéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva, Karácsony Gergely főpolgármester.

A rendelet megalkotásáról szóló döntést csütörtökön tették közzé a budapest.hu oldalon.

A Fővárosi Közgyűlés az idei költségvetésében a leginkább rászoruló budapesti háztartások közüzemi kiadásainak támogatására 200 millió forintot különített el.

A lakásrezsi-támogatás folyósítása a közüzemi havi számlákban, jóváírással történik, várhatóan szeptembertől. A jogosultak köre a védendő fogyasztói státuszra jogosultak körével egyezik meg. A jogosultság feltétele a védendő gáz- vagy áramfogyasztói nyilvántartásba vétel vagy annak kezdeményezése.

A támogatás a távfűtési fogyasztók esetében a távfűtési, egyéb esetben a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjat csökkenti havi 2000 forinttal. A nem távhőfogyasztók esetében a díjkompenzáció 2000 forintos összege a következőképpen áll össze: a vízdíj és a csatornadíj 750-750 forinttal, a szemétdíj 500 forinttal csökken. A támogatásra egy lakásban egy ember jogosult.

A jogosult háztartások hozzáférését a lakásrezsi- támogatáshoz a HÁLÓZAT - A Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány végzi együttműködve a Díjbeszedő Holding Zrt.-vel.

A javaslat szerint, a támogatás becsült igénybevétele a támogatás első hónapjaiban valószínűleg alatta marad majd a 20 ezer háztartásnak.

Karácsony Gergely a közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva, döntött arról is, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek munkavállalói közül négyszázan átlagosan 100 ezer forintos egyszeri jutalomban részesülnek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben végzett munkájuk elismeréseként. A célra 47 millió forintot biztosítanak.

Határozat született a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. és a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. egyesüléséről is. A társaságok megszűnésével új jogi személy jön létre az összeolvadó társaságok jogutódjaként.

Karácsony Gergely közgyűlési hatáskörben eljárva, döntött arról, hogy közös megegyezéssel, megszünteti a Pesti úti idősotthon vezetőjének közalkalmazotti jogviszonyát május 31-gyel. Az intézményvezetői poszt ellátására pályázatot írnak ki.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes május 21-i közleménye szerint, az intézményvezető „Skultéti József személyes hangvételű, megrázó levélben kérte felmentését a főpolgármestertől". Ebben azt írta, 2016-os kinevezése óta, az intézményben végzett szakmai munkát minden alkalommal elismerően értékelték, mind a hatósági ellenőrzések, mind az ellátottak és hozzátartozók visszajelzései erről tanúskodnak.

Ez a helyzet megváltozott, amikor a koronavírus-járvány idején, ugyanazok az ellenőrök, akik korábban színvonalasnak ítélték a szakmai munkát, egyszerre olyan hiányosságokról kezdtek jelentéseket írni, amelyeket korábban nem észleltek – tette hozzá Skultéti József a lemondólevelében.

Veszélyhelyzet idején – törvényi rendelkezés értelmében – a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja.

Forrás: MTI/Hírklikk