Ismét felvetődött a Fidesz kizárása, a szappanopera folytatódik

HírKlikk 2020. április 14. 16:00 2020. ápr. 14. 16:00

Ursula von der Leyen büntető eljárással fenyegette meg a magyar miniszterelnököt, aki arra használja ki a koronavírus-pandémiát, hogy teljhatalmat biztosítson magának. Az EU-ban is egyre határozottabban bírálják Orbánt. „Kész vagyok cselekedni, amennyiben a korlátozások túllépik a megengedhető határt. Akkor kötelezettségszegési eljárások következnek” – mondta von der Leyen a Bild am Sonntagnak nyilatkozva.

Kifejtette: alapjában rendjén való, hogy az uniós tagállamok szükségintézkedésekkel reagálnak a válságra, de a húrt túl lehet feszíteni. „Az intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük, időben korlátozottnak, és demokratikus ellenőrzés alatt kell állniuk” – mondta. Von der Leyen rámutatott: a bizottság minden tagállamot figyel, „de Magyarország esetében – a korábbi kritikus tapasztalatok alapján – különösen odafigyelünk”.

A liberális lap a bizottság elnökének a Bild Zeitungból idézett állásfoglalás mellett, felsorolta, milyen eljárások folytak és folynak Magyarország ellen, hozzátéve, hogy a menekültek befogadásának elutasításával kapcsolatos legutóbbi ítélethez kötődő bírság megállapítása még hátravan, és ismertette a felhatalmazási törvény lényeges elemeit is.

Ezt követően, a bírálatokat ismertette, a 13 tagállam, köztük Németország által aláírt nyilatkozatot, Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter állásfoglalását, további éles bírálatokat, valamint azt, hogy Donald Tusk újra szóba hozta a Fidesz Európai Néppártból történő kizárásának kérdését.  

 
Forrás: Hírklikk