Ismét mozgolódnak a rabszolgatörvényt ellenzők

HírKlikk 2019. február 25. 17:15 2019. feb. 25. 17:15

„Küldj el velünk együtt egy levelet a 10 legnagyobb magyarországi foglalkoztatónak” – erre kéri az Országos Sztrájk- és Demonstrációelőkészítő bizottságba (OSZD) tömörült szakszervezetek által kezdeményezett petíció többezer aláíróiját az aHang csapata. A rabszolgatörvény ellen hónapok óta valamilyen formában tiltakozók közös fellépésének szánják az akciót. Azt remélik, hogy átfogóbb képet lehet majd alkotni arról, hogyan állnak hozzá a rabszolgatörvényhez a legnagyobb magyarországi munkáltatók.

Két kérdést szeretnének eljuttatni a tíz legnagyobb magyarországi foglalkoztatónak, s az általuk e-mailben megkeresett embereket arra kérik, hogy egy linkre kattintva postázzák  két kérdést tartalmazó levelet:

  1.  Az Ön által vezetett cég élni fog-e a túlórakeret-emelési lehetőséggel (400 óra, 3 éves munkaidőkeretben), amelyre a Munka Törvénykönyvének tavaly december 12-i módosítása nyújt lehetőséget? Ha igen, akkor azt milyen formában tervezi megvalósítani?
  2. Ha nem, mi az a határidő, ameddig az Ön cége biztosan nem él ezzel a lehetőséggel?

A decemberi petíciót aláíróknak küldött e-mailben az aHang csapata a többi között emlékeztet arra, hogy van olyan cég, amely már megjelentetett sajtóközleményt a döntésével kapcsolatban, de nagy szükség lenne arra, hogy egyértelműen kiderüljön: mely vállalatok szándékoznak növelni a túlórát és melyek nem.

Egy nagy magyarországi munkáltató, az IKEA már válaszolt is, és kijelentette, hogy nem kíván élni a törvény nyújtotta lehetőségekkel. Mégpedig azért, mert az „egyensúly az üzleti és a munkavállalói szükségletekben, hosszú távú munkakapcsolat, ami mindkét félnek stabilitást jelent.”

 

A címzettek:

Mol Nyrt. - Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató

GE Infrastructure Hungary Holding Kft.- Vámos Tamás, ügyvezető igazgató

Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. - Heiszler Gabriella, ügyvezető igazgató

Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. - Orbán Gábor, vezérigazgató

MVM Magyar Villamosművek Zrt. - Kóbor György, elnök

Audi Hungária Zrt. - Achim Heinfling, ügyvezető igazgató

OTP Bank Nyrt. - Csányi Sándor, elnök-vezérigazgató

Magyar Államvasutak Zrt. - dr. Homolya Róbert, elnök

Magyar Posta Zrt. - Schamschula György, vezérigazgató

Budapesti Közlekedési Zrt. - Bolla Tibor, elnök-vezérigazgató

Forrás: Hírklikk