István és Antal

Dr. Dávid Ferenc       2020. május 13. 13:49 2020. máj. 13. 13:49

Nagyszabású, háromnapos Szent István-fesztivált tervez a kormány augusztus 20-a alkalmából – értesült lapunk. Úgy tudjuk, az előkészületek már megkezdődtek nemzeti ünnepünk minden eddiginél grandiózusabb fővárosi megünneplése érdekében, amely – ha a járványügyi helyzet igazolja a várakozásokat – akár a pandémia utáni újrakezdést is szimbolizálhatja majd Magyarország számára. (Magyar Hírlap)

Augusztus 20. csütörtökre esik, augusztus 21. pihenőnap lesz, amelyet augusztus 29-én, szombaton kell majd ledolgozni. No, persze csak annak, akinek van állása. A jól értesült napilap formájában megjelenő kormányzati közlöny szerint, hatalmas háromnapos rendezvényre készül a kormány. Az augusztus 15-ig tartó korlátozást követően, világra szóló attrakcióval kínálják meg Budapest népét: lesz Magyar Ízek Utcája, felvonulás az Andrássy úton (de minek), Szent Jobb-körmenet és „minden korábbinál látványosabb” tűzjáték.

Erről rögtön eszembe jutott a neves római szatíraíró Juvenalis híres szállóigéje: „Kenyeret és cirkuszt!” Ingyen gabonához ingyen látványosság párosult a császárkorban, a tétlenségre kárhoztatott alacsonyabb társadalmi státuszú népességet el kellett valamivel foglalni, különben energiafeleslegét könnyen a hatalom ellen fordíthatta volna. A római szórakoztatóipar – nagy tömegbefolyása miatt – állami monopólium volt. A cél világos és évezredes, az eszközök korszerűsödtek. A mai centralizált propaganda- és médiaarzenál nagyobb hatékonysággal képes alakítani a tömegízlést, mint egykor a gladiátorküzdelmek helyszínén őrjöngő Titus és Commodus. A magyar kormány sem mond le a népbutítás kizárólagos jogáról. Temérdek pénzt fordít arra, hogy elterelje a lakosság figyelmét az igazán fontos gazdasági és politikai feszültségekről, igazságtalanságokról.

A kormány 1190/2020. (IV.30.) számú határozata a nemzeti rendezvények megszervezéséről szól. A jogszabály szerint, idetartozik augusztus 20. is. A háromnapos parádé zavartalan lebonyolításáért Rogán Antal a felelős, aki minisztersége mellett, a kormány hoppmestere is lett, és nagyon ért a közpénzek fölösleges költéséhez.

– Természetesen híve vagyok a sorsfordító napok méltó ünneplésének, de egy gazdasági recesszióba tartó országnak nem grandiózus szabadtéri előadásra, hanem szerény megemlékezésre van szüksége. Most minden forintnak helye van, leginkább a munkanélküliek és a tönkrement vállalkozók zsebében. Velük nem foglalkozik a kormány, de vízi parádéra, légi bemutatóra és tűzijátékra számolatlanul van pénz. 

– Furcsállom azt is, hogy kormányzati kezdeményezésre több százezres tömeget invitálnak az utcára, nem törődve azzal, hogy járványügyi szempontból a főváros az ország legveszélyeztetettebb települése. Csak remélni tudom, hogy a pesti polgárnak lesz annyi esze, hogy családtagjait nem teszi ki fölösleges kockázatnak és nem viszi gyermekeit a sűrű tömegbe. Még akkor sem, ha a Nagyfőnök villogni akar Szent István napján.

– Jó lenne tudni, hogy mit szól ehhez a monstre cécóhoz Budapest főpolgármestere? Nem hallottam arról, hogy Rogán rendezvény-igazgató tárgyalt volna erről a kérdésről a főváros első emberével. Vagy már döntöttek nélküle? És, ha bármi probléma felmerül, akkor azért „természetesen” Karácsony Gergely a felelős?

Mindenki jobban járna, ha augusztus 20-ával kapcsolatban, a propaganda miniszter nem nyüzsögne, hanem sörök társaságában lebzselne új lakása erkélyén és a háromnapos fesztiválra elkülönített százmilliókat a hajléktalanok és állásnélküliek javára fordítaná. A hivalkodó ünneplés, a központi dáridó és a tűzcsíkok helyett, most csendes, és méltóságteljes megemlékezés lenne az illendő.

Kell, hogy a királyt kegyesség s irgalmasság díszítse, de a többi erény is hassa át és ékesítse. Mert ha a királyt istentelenség és kegyetlenség szennyezi, hiába tart igényt a király névre, zsarnoknak kell nevezni. Ennek okából hát, szerelmetes fiam, szívem édessége, sarjam jövő reménysége, kérlek, megparancsolom, hogy mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva, ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is, sőt, mindenkihez, aki hozzád járul. Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz. Légy irgalmas minden erőszakot szenvedőhöz, őrizd szívedben mindig az isteni intést: „Irgalmasságot akarok, nem áldozatot." Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz.” (Szent István király intelmei Imre herceghez)

A fenti mondatokon Rogánnak és csapatának is érdemes lenne elgondolkodnia. Ha már Szent Istvánra emlékezünk.