Itt a bizonyíték: nem csak Csepelen csalhattak a választáskor

Nagy András 2019. március 31. 13:17 2019. márc. 31. 13:17

Az utóbbi két hétben komoly vita zajlott arról, hogy csökkent-e, és ha igen, mennyivel és miért a lakosságszám Csepelen. Bangóné Borbély Ildikó a Pálffy Ilona vezette Nemzeti Választási Irodától (NVI) kért tájékoztatást az ügyben. A Hírklikk birtokába került dokumentumok szerint a kapott adatok őt látszanak igazolni.

Nagymértékű, hirtelen népességfogyásról beszélt Csepelen Bangóné Borbély Ildikó körülbelül két hete. Az országgyűlési képviselő szerint 2018 januárjában még mintegy 76 ezer lakója volt a XXI. kerületnek, 2019 januárjában viszont már csak alig 72 ezer főt talált a csepeli választási iroda. Ez annak tükrében különös, hogy 2014-ről 2018-ra még több mint ezer fővel nőtt a kerületi lakosságszám.

A változás valóban kiugró, a szocialisták szerint ugyanakkor van rá magyarázat:

a korábban Németh Szilárd, most pedig akkori alpolgármestere által vezetett XXI. kerületben manipulálni próbálták a tavaly tavaszi országgyűlési választásokat,

a mostani csökkenés pedig azt fogja eredményezni, hogy az önkormányzati körzetek száma is csökkenni fog, amivel az ellenzék járhat rosszul.

Pár nappal később az Átlátszó egyik blogja arra jutott, hogy Bangóné nem a megfelelő összehasonlítással élt, mivel a KSH lakosságszámra vonatkozó adatait vetette össze a helyi választási iroda választói névjegyzékében szereplő számokkal. A blog szerint az adatsorokból nem következik manipuláció, azt ugyanakkor nem vitatják, hogy a külhoni magyaroknak keletkeztetett fiktív lakcímekkel próbálták befolyásolni bizonyos egyéni választókerületek, például a csepeli eredményét is.

Ezután Bangóné közérdekű adatigényléssel fordul a Belügyminisztériumhoz és a Nemzeti Választási Irodához, hogy tisztán lehessen látni, mely településeken változott olyan mértékben a lakosságszám 2014 és 2019 között, hogy a választáson kiosztható mandátumok száma is változott. Az NVI-től érkező adatok a szocialistákat látszanak igazolni. A már említett Csepelen például az NVI nyilvántartása szerint is közel 2300 fővel csökkent a lakosságszám, de több vidéki nagyvárosban is masszív mínuszokat találtunk.

A Hírklikk birtokába került adatsor szerint Győrben, Kecskeméten, Pécsett, de például Debrecenben is több ezres a csökkenés,

miközben ezekkel a nagyvárosokkal kapcsolatban az elmúlt években az volt a hír, hogy folyamatosan elszívják az embereket a környező kisebb településekről.

Úgy tudjuk, a Belügyminisztérium még nem adta ki a rendelkezésére álló adatokat, azonban fontos fejlemény az ügyben, hogy a héten a TASZ pert nyert a Pintér Sándor vezette tárcával szemben, így BM-nek nyilvánosságra kell hozni, hogy hányan létesítettek lakcímet és jutottak így választójoghoz a 2018-as országgyűlési választás előtt.