Itt az igazi "nemzeti konzultáció"

HírKlikk 2017. június 15. 11:03 2017. jún. 15. 11:03

A magyarok több mint fele szerint nem jó megoldás a határzár, sokkal jobban félünk az elszegényedéstől és a korrupciótól, mint a bevándorlóktól az Ipsos által végzett felmérés szerint. A visegrádi országok közül a magyarok aggódnak a legjobban az anyagi biztonságuk miatt, az unió megítélése igen jó, főleg a pénzügyi támogatások miatt.

Márciusban a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) mind a négy visegrádi országban közvélemény-kutatást rendelt helyi kutatóintézetektől, Magyarországon az Ipsostól, ezek eredményeit nemrég publikálták. Ebből kiderült, a magyar válaszolók közül csak igen kevesen tartják az ország elsőrendű problémájának a bevándorlást vagy a terrorizmust, szemben az elszegényedéssel és a korrupcióval.

Magyarország szempontjából a határvédelmet csak 4, a terrorizmust csak 2 százalék gondolta a legnagyobb fenyegetésnek. 28 százalék nevezte meg viszont a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenséget, 15 százalék a korrupciót mint "az országot legsúlyosabban érintő problémát".

A négy visegrádi ország közül Magyarországon aggódnak a legtöbben a szegénység miatt - azt, hogy az anyagi biztonságunkat féltjük leginkább, jól mutatja az is, hogy az unió legnagyobb pozitívumának a magyarok a többi válaszolót megelőzve, 50 százalékban a pénzosztást nevezték legfontosabbnak.

A szegénységet még a második Szlovákiában is csak 17, Lengyelországban 14, Csehországban csak 10 százalék nevezte a legsúlyosabb kérdésnek. A korrupció miatt azonban a cseh és a szlovák állampolgárok jobban aggódnak nálunk, a két országban 16 és 17 százalék ezt tartja a legnagyobb gondnak. Magyarországon viszont a többieknél nagyobb gondot jelent az egészségügy állapota, 12 százalék szerint ez ma a legégetőbb probléma.

Meglepő az is, hogy a magyarok szűk többsége, 51 százaléka mondta azt, hogy a határok lezárása rossz ötlet, mivel egyetlen tagország sem képes megoldani önmagában a migrációs válságot. A többi országban Magyarországnál nagyobb arányban mondták azt, hogy az államhatárok lezárása helyett közös uniós megoldásra van szükség.

A nemzeti konzultáción érdekes módon más jött ki

A felmérés eléggé ellentmond annak a kormányzati narratívának, miszerint a kormány határpolitikáját a lakosság elsöprő többsége támogatja. A héten Orbán Viktor a nemzeti konzultáció eredményei - amelynek a feldolgozása még be sem fejeződött - kapcsán állította azt a parlamentben, hogy a magyar emberek Brüsszel helyett mellette állnak például a bevándorlás kérdésében.