"Itt erősebben bebetonozott a rezsim, mint bárhol a régióban"

HírKlikk 2019. július 11. 08:58 2019. júl. 11. 08:58

A csütörtökön megjelent Magyar Narancsnak adott interjút Timothy Garton Ash, a University of Oxford professzora.

A magyar demokrácia felszámolásáról nemrég a Guardianben cikket publikáló történészt arról kérdezte a lap, hogyan léphetne fel az unió határozottabban a jogállamiságot megsértő tagjaival, így Orbán Viktorral szemben.

A Magyar Narancs online felülete néhány részletet közölt az interjúból:

Magyar Narancs: A Von der Leyen vezette bizottság összességében miben lehet más, mint a Jean-Claude Jun­cker-féle?

Timothy Garton Ash: Biztató jel, hogy Ursula von der Leyen védelmi miniszterként sok figyelmet szentelt a NATO-hoz kapcsolódó értékeknek. Hangoztatta, hogy a NATO nem csupán katonai szövetség, hanem a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság védelmezője is. Ha továbbviszi ezt a vonalat, és elegendő támogatója lesz, akkor elkezdhet dolgozni a következő bizottság előtt álló egyik legnagyobb kihíváson: hogy összekapcsolja az „értékek Európáját” a „pénz Európájával”.

Magyar Narancs: Tegyük fel, hogy létrejön egy ilyen kapcsolat. A pénzek elvesztésétől való félelmében Orbán hirtelen megszeretné a jogállamot és a demokráciát?

Timothy Garton Ash: Egész Európa szempontjából lennének fontosak ezek a szabályok, az emberek EU-ba vetett hitét erősítenék. Regionális változásokat is elindíthatnának: Szlovákiában most az inga liberális visszalendülését látjuk az európai irányultságú köztársasági elnökkel és jó EP-választási eredménnyel, Prágában is biztató folyamatokat indított el a bizottság keményebb fellépése Babišsal szemben, Lengyelországban pedig nyílt a politikai verseny. Magyarországgal kapcsolatban nincsenek illúzióim, legalábbis nem rövid távon. Az illiberális rezsim itt intézményesen sokkal erősebben bebetonozott, mint bárhol a régióban. Középtávon viszont lenne hatása a regionális kontextus megváltozásának. Ha Magyarország körül mindenhol sikerülne visszaszorítani a populista hullámot, az Orbánt gyengítené, a magyar demokratikus erőket pedig felbátorítaná.

Forrás: Magyar Narancs