Itt vannak a számok: olcsóbb-e az osztrák Aldi és Lidl, mint a magyar?

HírKlikk 2021. október 25. 05:30 2021. okt. 25. 05:30

Baráti beszélgetésekben Magyarországon nagyon sokszor előjön az a bosszankodás, hogy nem elég, hogy Ausztriában jóval többet keresnek az emberek, még az élelmiszerek ára is alacsonyabb, mint nálunk.

Ennek járt utána a G7 egy nem reprezentatív kutatásban, amelynek során két áruházlánc üzleteiben végigvásároltak Ausztriában egy alapélelmiszerekből álló fogyasztói kosarat, amelyet aztán összehasonlítottak az áruházlánc magyarországi megfelelőjének azonos termékeihez tartozó áraival – közli a portál elemzését szemléző 24.hu.

A lap azt írja, azért tudták könnyen elvégezni a kísérletet, mert 2020 eleje óta van egy saját, 42 elemből álló fogyasztói kosaruk, amit Magyarországon minden hónapban levásárolnak. Kezdetben az Aldiban és a Lidlben tették ezt meg, majd idén februártól már a Penny Marketben és a Tescóban is. Mint írják, a próbavásárlásoknál mindig ugyanazt a módszertant használják, ennek lényege, hogy az akciós árat nem veszik figyelembe, és fajlagos (kilogrammra vagy literre vetített) árakat hasonlítanak össze, és ha többfajta termék van a boltban, akkor mindig a legolcsóbbat választják.

A lap szeptember 30-án nézte meg legutóbb a négy magyar áruházlánc árait, aztán Bécsben próbálták levásárolni ugyanazt egy Aldiban (amelynek ott Hofer a neve) és egy Lidlben. Mivel Ausztriában nem sikerült megtalálniuk a listán szereplő mind a 42 termék pontos párját, a korrekt összehasonlíthatóság kedvéért, a termékek listáját 29 alapélelmiszerre és alapvető árucikkre szűkítették. A fogyasztói kosárba került árucikkek között vannak olyan élelmiszerek, mint étolaj, burgonya, cukor, liszt, zsemle, tejtermékek, tőkehús, zöldségek, tojás, üdítőital és vécépapír is.

A bevásárlás végén arra a következtetésre jutottak, hogy az Aldiban a huszonkilencből hét vizsgált termék volt olcsóbb Ausztriában, a Lidlben pedig tizenkettő.

Az Aldi osztrák megfelelőjében a lisztet, az étolajat, a vajat, a paradicsomot, a banánt, a rizst és a gouda sajtot találták olcsóbbnak. Az osztrák Lidlben az étolaj, a vaj, a paradicsom, a paprika, az alma, a banán, a kávé, a rizs, a spagetti, a vöröshagyma, a gouda sajt és a narancs bizonyult olcsóbbnak, mint Magyarországon.

Mindebből a lap azt a következtetést vonta le, hogy bár a lista jelentős arányban tartalmaz olyan élelmiszereket, amelyek Magyarországon valamivel drágábbak, mint Ausztriában, ez azonban nem elég ahhoz, hogy egy általános bevásárlás költségeire is igaz legyen. Mint írták, itthon az Aldi kasszájánál összesen 9588 forintot fizettek volna, Bécsben ugyanezért 12 404 forintnak megfelelő eurót. Az itthoni Lidl áruházban a huszonkilenc termékből álló lista végigvásárlása esetén 9605 forint lett volna a fogyasztói kosár összköltsége, míg Bécsben ugyanezért 11 994 forintnak megfelelő euró kellett volna fizetni.