Iványi Gábor: valaki hatalmi tébolyban szenved

HírKlikk 2020. január 13. 05:30 2020. jan. 13. 05:30

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség újra az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert nem törődhet bele, hogy a kormány nem hajlandó betartani az uniós elveket. Iványi Gábor lelkész a 168 Órának adott interjújában mondottakat a Klubrádiónak is megerősítette.

Iványi Gábor a Klubrádiónak megismételte: Orbán Viktor miniszterelnök nyomására olyan eljárást találtak ki, hogy biztosan ne kaphassák vissza egyházi státuszukat. Első lépésben igazolniuk kellene öt év alatt több mint négyezer támogatót, azonban mivel öt éve elvették tőlük az szja egyszázalékos felajánlásának jogát, csak 2011 előttről tudnának ilyet igazolni. Aztán, ha ezen valahogy túljutnának, deklarálniuk kellene, hogy nem fogadnak el se más magyar, se európai uniós támogatást, és ha ebbe az „őrültségbe” bele is mennének, a Parlamentnek kétharmaddal kellene szavaznia róluk.

Azt követelik, hogy hagyják békén az 1981-ben kiharcolt jogaikat, a bevett és elismert egyházi státuszt. Majd a rendszerváltó Fidesz húsz évvel a rendszerváltás után úgy döntött, hogy mindenki kezdje elölről, mert neki úgy tetszik. Iványi Gábor szerint ilyen nincs tisztességes államban, ez olyan fajta „alávalóság”, amelyet semmi nem indokol, csak az, hogy „van valaki, aki hatalmi tébolyban szenved”, és ő dönti el, kinek mi jár.

A strasbourgi bíróságnak szerinte ki kellene mondania a jogsértést, és nemcsak az ő esetükben, mert van több, a jogait tisztességgel megszerző és hasonló helyzetbe került közösség. Az más kérdés – mondta Iványi Gábor –, hogy mintha az Európai Unió lenyelné ezt a békát, pedig nem kellene lenyelnie. Szerinte, bár fájna érte a szíve, az uniónak „ki kellene penderítenie” Magyarországot – ha konzekvens akar lenn –i, azt kellene mondania, hogy ezek nem férnek bele. Vagy kölcsönösen becsapták egymást, ők azt hitték, hogy ez nem fér bele, az EU pedig azt, hogy komolyan veszi a kormány a jogfelfogásukat. De Iványi Gáborék nem vonhatják meg a vállukat és nem térhetnek napirendre afölött, hogy a magyar kormány nem hajlandó betartani az uniós elveket.

Forrás: Klubrádió