Iványi Gáborék tovább gyűjtik a támogatói nyilatkozatokat, még nem késő kitölteni!

NVZS 2023. május 19. 16:15 2023. máj. 19. 16:15

Még nincs időpontja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség tervezett kártérítési perének, egyelőre gyűjtik hozzá a nyilatkozatokat, s abban gondolkodnak, hogy az eredetileg meghirdetett május 22.-i határidőt meghosszabbítják – tudtuk meg Iványi Gábortól, aki megkeresésünkre azt is elmondta, hogy az esetleges hosszabbításról majd a hétfői közleményükben adnak információt. A nyilatkozatokat addig is várják azoktól, akik jelezni kívánják, hogy ha lehetett volna, akkor 2015 és 2020 között egyházuknak ajánlották volna fel az adójuk egy százalékát. A lelkész szerint azért is indítanak pert, mert 2012 és 2021 között nem tudták gyűjteni ezt, s mára – sok egyéb mellett emiatt is – „az a képtelen és képmutató helyzet alakult ki, hogy lényegesen több pénzzel tartozik az állam nekünk, olyan pénzzel, amiért megdolgoztunk, s úgy állítja be, mintha mi nem fizetnénk”.

Az eredetileg meghirdetett felhívás szerint május 22-én, hétfőn jár le az a határidő, ameddig a MET támogatói írásbeli nyilatkozat kitöltésével jelezhetik, hogy ha az Orbán-kormány 2015 és 2020 között nem fosztotta volna meg a testvérközösséget az szja egy százalékok gyűjtésétől, akkor az egyháznak ajánlották volna fel az adójuk egy százalékát. Mint korábban megírtuk, Iványi Gábor lelkész a felhívásban azt írta, hogy „nagy összegről van szó, amit húszezer ellátottunk megsegítésére és intézményeink működtetésére fordíthattunk volna”.  A nyilatkozatokra azért van a MET-nek szüksége, mert kártérítési perre készül az állam ellen, s ebben a jogosultság bizonyítása az ő feladata lesz, éppen ezért „fontos, hogy minél többen jelezzétek támogatói szándékotokat, hogy bizonyítani tudjuk, sok tízezer támogató áll mellettünk!”. Iványiék kifejezetten hangsúlyozzák, hogy a nyilatkozat kitöltője semmilyen egyéb peres cselekménynek nem válik részesévé, akarata ellenére, senkit nem áll szándékukban tanúként megidéztetni. 

Az egy hónappal ezelőtt közzétett felhívás kapcsán kerestük meg Iványi Gábort, megtudni, hogyan áll a gyűjtés. A lelkész elmondta, hogy egyelőre számokat nem tud mondani, már csak azért sem, mert szóba került a gyűjtés határidejének a meghosszabbítása. Minden bizonnyal erről majd egy hétfőn kiadandó közleményükben számolnak be.

Azért sem sürgős egyébként a számolás, mert a per indításának sincs még időpontja. 

Ami a leendő pert illeti, Iványi úgy vélekedett, hogy a kormány minden jel szerint mindenekelőtt el akarja hárítani a kártérítést magától, nem akar egyezkedni az ügyben, „egyébiránt nem csak az anyagi vonzata, hanem az irányunkban hiányzó jóindulata miatt is”.  Mint emlékeztetett rá: „az a képtelen és képmutató helyzet alakult mára ki, hogy lényegesen több pénzzel tartozik az állam nekünk, olyan pénzzel, amiért megdolgoztunk, s úgy állítja be, mintha mi nem fizettük volna be a tartozásainkat”. Képtelennek és átlátszónak nevezte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár felvetését, hogy a MET szedjen tandíjat, „az egyéb átlátszó ötleteik helyett inkább adnák meg azt, ami nekünk jár”. 

Arra is kitért, ideje lenne annak, hogy a kormány véget vessen a packázásnak a MET bejegyzett egyházi státuszát illetően. Anélkül semmi olyan érték nem jár, ami az egyházi fenntartókat amúgy megilleti. Ez egy trükk, amivel sokakat megtévesztenek, a vallási tevékenységet végző egyesület, a nyilvántartásba vett egyház, a bejegyzett egyház...s csak akkor lehet továbblépni, ha az állam szerződést köt velük, de persze az államot semmi nem kötelezi erre – mutatott rá Iványi Gábor.

Mint ismert, 2011-ben egyeztetés nélkül fosztották meg Iványiékat az egyházi státusztól, s habár ez ügyben először 2013-ban, az Alkotmánybíróságon nyertek a magyar állam ellen, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon is (amiatt, mert a magyar kormány nem tartotta be az Ab ítéletét), a kormány nem állította vissza a státuszukat. Ehelyett egy négy fokozatú eljárást találtak ki az elismert egyházi státusz eléréséhez: először egyesületként kell működni (miközben a MET már 1981-ben bevett és elismert egyház lett), majd innen akkor lehet továbblépni, ha öt éven át legalább ezer, egy százalékos támogatót tudnak gyűjteni. Ám ugye elvették tőlük a technikai számukat, ami nélkül nem tudták gyűjteni az egy százalékokat, egészen 2021-ig, amikor visszakapták azt. De emiatt értelemszerűen most nem tudják felmutatni, hogy öt éven át minimum ezer, az szja egy százalékát nekik adó támogatójuk volt. Ezért is van szükségük a perhez a nyilatkozatok gyűjtésére.

A MET egyébként az elmúlt két évben nagyon sokaktól megkapta az szja egy százalékát. Mint korábban beszámoltunk róla, 2022-ben majdnem 52 ezren ajánlották fel azt, amit azt jelenti, hogy  az ötödik legtöbb felajánlást gyűjtötték a technikai számmal rendelkező vallási közösségek közül, több pénzt kaptak, mint például a Hit Gyülekezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

Forrás: adó1szazalek.com

2021-ben sem volt más a sorrend. A plusz egy százalékos felajánlások esetén a lista első öt helyén álló vallási közösség által összesen kapott felajánlás az egyházi közösségeknek tett felajánlások több mint 81 százalékát tette ki.

Más egyházak vállalnak-e szolidaritást önökkel, esetleg segítik-e önöket ebben a küzdelemben, és úgy általában is? – kérdeztük Iványi Gábort. A válasz nem volt váratlan, ám meglehetősen kiábrándító: „nincs és soha nem is volt még ilyen egyház, pontosabban, az egy Mazsihisz kivételével, amely rokonszenvvel nyilvánult meg felénk és valami támogatást is nyújtott nekünk, amiért nem győzünk eléggé hálásak lenni”. Mint némileg keserűen hozzáfűzte: „nem először fordul elő Magyarországon, a magyar egyházaknak inkább a szokása, hogy nem állnak ki a hatalom által megvetett, üldözött csoport mellett, úgy érzik, hogy nem kockáztatják a saját előnyeiket”.

Még nem késő kitölteni a nyilatkozatot!

A letöltött nyilatkozatot ki kell tölteni, alá kell írni, két tanúval alá kell íratni, és azt beszkennelve vissza kell küldeni a MET részére. A nyilatkozatot május 22. -ig várják a fenti formában (illetve, ha hosszabbítanak, akkor a hosszabbításban majdan megjelölendő időpontig), vagy az alábbi e-mail-címre: karterites@metegyhaz.hu; vagy postai úton a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség székhelyére, 1086 Budapest, Dankó u. 11.-be címezve; vagy személyesen leadva munkanapokon 8.00-18.00 között az ún. könyvesházban, azaz a  Dankó utca 9.-ben, illetve ezen időszakokon kívül a 0-24 órában működő portaszolgálatnál, a Dankó u. 11.-ben.