Izrael átverte a világsajtót, hogy meglephesse a Hamaszt

HírKlikk 2021. május 15. 20:30 2021. máj. 15. 20:30

Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy megkezdik a bevonulást a Hamasz által uralt területekre. Ezt a hírt a hadsereg szóvivője, Jonathan Cornicus alezredes is megerősítette. A valóságban azonban nem indultak meg a katonák és ez nem volt véletlen.

Péntekre virradó éjszaka az izraeli hadsereg újságíróknak küldött üzenetekben és a Twitteren is bejelentette, hogy szárazföldi egységei megkezdték bevonulást a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász uralta Gázai övezetbe. A hírt a hadsereg szóvivője, Jonathan Cornicus alezredes is megerősítette – írta meg a The New York Times.

A nemzetközi sajtó ekkor felhívta a figyelmet a katonai mozgásra és a várható offenzívára, de órákkal később korrigálniuk kellett a híreiket, ugyanis Izrael nem indította el szárazföldi katonáit. A valóságban csak a tüzérség lőtte a gázai célpontokat és légitámadásokat indítottak.

Az Index számol be arról, hogy péntek délután néhány izraeli lap már azt közölte, hogy a téves információközlés egyáltalán nem volt véletlen. A bejelentéssel azt akarták elérni, hogy a Hamasz fegyveresei tényleg elhiggyék, hogy megindult az izraeli hadsereg.

A hírek hallatán a palesztinok elmenekültek a Gázai övezet északi részén lévő alagútrendszerbe, amit százhatvan izraeli gép kezdett el bombázni.

„Így váltak az alagutak halálos csapdákká a gázai terroristáknak” – mondta az izraeli 12-es csatorna haditudósítója. Hozzátette, hogy a külföldi sajtó félrevezetése „megtervezett húzás” volt.

Forrás: Index