Izrael budapesti nagykövetét aggasztja Budaházy szabadon engedése

HírKlikk 2023. május 22. 12:45 2023. máj. 22. 12:45

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete azt mondta: reméljük, Budaházy György szabadon engedése után is marad a zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben.

A nagykövet a Szabad Európának adott hosszú interjúban diplomatikusan fogalmazott, azt mondta, hogy „a sajtóból követtem a történéseket, nem ismerem a részleteket pontosan. Azt tudom mondani, hogy a magyar kormány részéről eddig valóban zéró toleranciát tapasztaltunk bármiféle antiszemita megnyilvánulással szemben, amit nagyra értékelünk, és azt várjuk, ez a jövőben is így marad."

Izrael budapesti nagykövetével főleg a közel-keleti helyzetről beszélgettek, de a diplomata véleményt mondott a hazai zsidó felekezetek belháborújáról is. „Erről csak egyet tudok mondani: nagyon sajnálatos az egész. Ha egymással marakodó zsidó szervezeteket látok, mindig az jut eszembe: nyolcvan évvel ezelőtt a náciknak vagy bárki másnak, akik az életünkre törtek, teljesen mindegy volt, hogy valaki ortodox, neológ, ilyen vagy olyan irányzatot követ, még az sem számított, ha egy zsidó már átkeresztelkedett. Nekik csak zsidók voltak egységesen, és közösen hajtották őket a marhavagonokra, amik ugyanoda vitték mindannyiukat. Az egyetlen tanácsom mindig, ha zsidókat látok harcolni egymással: ezt az egyet soha ne feledjétek."

Forrás: Szabad Európa