Izzasztó pótvizsgára számíthat ma Orbán jelöltje

Kardos Ernő 2019. november 18. 08:20 2019. nov. 18. 08:20

Délig kell válaszolnia a magyar biztos-jelöltnek, Várhelyi Olivérnek az Európai Parlament pótkérdéseire. A szóbeli meghallgatás során megfogalmazott válaszokat ugyanis a külügyi bizottság nem tartotta elfogadhatónak, ezért nem támogatta Várhelyi jelölését.

Az uniós ügyekre szakosodott Politico nyilvánosságra hozta azokat a kérdéseket, amelyekre a magyar jelöltnek válaszolnia kellene. A külügyi bizottság tagjai elsősorban arra kíváncsiak, hogy Várhelyi Olivér mennyire azonosul Orbán Viktor politikájával.

Várhelyinek immár írásban is állást kell foglalnia a börtönbüntetésre ítélt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki magyar diplomaták általi elmenekítése, és magyarországi befogadásának ügyében, illetve újra nyilatkoznia kell Orbán Viktor Türk Tanácsban elmondott beszédéről.

A külügyi bizottság továbbá arra is kíváncsi, hogy mi a véleménye Várhelyi Olivérnek egy olyan tagállamról, amely elnyomja az ellenzéket és uralja a közmédiát, korai nyugdíjba küldi a bírákat, és tudomásul veszi a kormányzati korrupciót.

Emlékezetes, hogy Várhelyi korábban élesen elhatárolódott a magyar kormánytól, úgy nyilatkozott, hogy Magyarországot a mai állapotában nem vennék fel az Európai Unióba. Továbbá arról is nyilatkozott, hogy megválasztása esetén egyetlen kormánytól sem fogadna el utasítást, beleértve a magyart kormányt is.

Megfigyelők szerint miután már csak Várhelyi Olivér jelölése szükséges az új bizottság megalakításához, jelöltnek jó esélye van a szükséges támogatás megszerzéséhez.